Categorie: "Vormen"

Een hypotheek online afsluiten? Weet wat je doet!

Das EigenheimNiet alle financiële producten zijn geschikt om online af te sluiten. Een hypotheek is een voorbeeld van een product waar je een degelijk advies voor moet inwinnen.

Sinds 1 januari 2013 mogen verzekeraars en banken geen provisie meer verstrekken aan bemiddelaars voor het afsluiten van hypotheken. Naast hypotheken geldt dit ook voor andere complexe financiële producten zoals een levensverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op deze manier zijn de verdiensten van de adviseur transparant geworden. De advies- en bemiddelingskosten moeten nu namelijk afzonderlijk bij de klant in rekening gebracht worden. Er zal meer onderlinge concurrentie ontstaan, waardoor de advieskosten dalen. Je kunt geld besparen door een hypotheek online af te sluiten, maar of dat nu zo verstandig is?

Spaarhypotheek? Of andere aflospolis? Even opletten!

Okay… dit is even een beetje een technisch verhaal. Maar wel heel erg belangrijk als je een spaarhypotheek, of een andere hypotheek met een kapitaalverzekering. Dus een levensverzekering, of een beleggingsverzekering. Zo’n verzekering waarmee je een bedrag opbouwt om later je hypotheek (deels) mee af te lossen. Dat zit bij heel veel hypotheken namelijk!

Hypotheek aflossen of bijstorten?

In de hele discussie rondom het aflossen van hypotheken wordt maar relatief weinig geopperd dat je ook extra kunt storten in de polis van je spaarhypotheek. Of op je beleggingsrekening die gekoppeld is aan je hypotheek. Dat is óók een manier om te zorgen dat je huis niet zo snel ‘onder water’ komt te staan. Ofwel, dat je te maken krijgt met een restschuld bij verkoop.

Verkiezingsgereutel

Politici zeggen soms ook maar wat… een aparte hypotheekvorm voor zelfstandigen…. hoezo? D66 zou dat willen. Door verschillende media is het gewoon precies zo opgeschreven. Maar wat bedoelen ze nou, een aparte hypotheekvorm?

Geen opeethypotheek meer op het menu


Hoe vaak zeggen mensen dat niet ‘Mijn huis is mijn pensioen‘? Het is niet zo’n gekke gedachte: als je een huis hebt met een lage hypotheek, zit er veel geld ‘in de stenen’. Een grote spaarpot met een dak erop, in feite. De vraag is alleen hoe je dat geld uit die spaarpot haalt, als je het in de toekomst nodig hebt om genoeg inkomen te hebben.

Zorgplicht of risicobeperking?

Banken schijnen hun klanten tegenwoordig al actief te benaderen over extra aflossing op de hypotheken. Het FD schrijft  in het  artikel ‘Bank vraag klant aflossing‘ dat klanten met een beleggingshypotheek of een groot aflossingsvrij deel in hun hypotheek, een brief of telefoontje krijgen over dit onderwerp. Waarom doen ze dat?