Spaarrente naar nul – nu aflossen?

Hypotheken.blog.nlVoor de spaarrente hoef je niet meer te sparen. Triodos heeft als eerste bank de spaarrente verlaagd naar nul procent. Waarschijnlijk volgen er meer banken. Wat kun je nu het beste doen met je spaargeld? Toch maar de hypotheek aflossen?

Je hebt bijvoorbeeld €20.000 spaargeld. Je krijgt bijvoorbeeld 0,2% aan spaarrente. Op jaarbasis komt dit neer op een bedrag van €40. Je hebt een hypotheek van €150.000 waarover je een hypotheekrente verschuldigd bent van 4%. Aan hypotheekrente betaal je dus €6.000 per jaar. Door je spaargeld te gebruiken voor het aflossen van je hypotheek bespaar je aan maandlasten: €20.000 x 4% = €800 per jaar. Het werkelijke voordeel is kleiner omdat hypotheekrente aftrekbaar is van het inkomen. Toch blijft het aflossen onder de streep aantrekkelijk. Toch is het aflossen vaak niet verstandig.

Iedereen heeft spaargeld nodig
Je kunt niet zonder spaargeld. Een deel van je spaarvermogen kun je gebruiken om af te lossen, maar houd voldoende geld achter de hand. Uitgaande van het voorbeeld kun je bijvoorbeeld €5.000 tot €10.000 gebruiken om af te lossen. De rest kun je beter op je spaarrekening laten. Ook als je geen spaarrente meer krijgt.

In de toekomst heb je meer aan spaargeld
Door het aflossen creëer je overwaarde in je huis, maar daar heb je weinig aan als je geld nodig hebt. Op termijn heb je misschien weer geld nodig. Het geld wat je gebruikt voor het aflossen kun je niet eenvoudig weer uit het huis halen. Om toch geld te krijgen moet je dan weer duur lenen tegen bijvoorbeeld 7% of zelfs 9%.

Kortom, blijf gewoon sparen. Ooit gaan de spaarrentes weer stijgen.

Lees ook:Hypotheekrente 5,75%, spaarrente 2%
Lees ook:Extra aflossen niet alleen maar gunstig
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:10 miljard euro aan extra aflossingen in 2016
Lees ook:Steeds meer extra aflossingen op de hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.