Hypotheekrente 5,75%, spaarrente 2%

Op mijn aflosblog (Hypotheeknaarnul.blogspot.nl) doe ik verslag over mijn doel om mijn aflossingsvrije hypothecaire lening zo snel mogelijk af te lossen. Het verschil tussen mijn hypothecaire rente en mijn spaarrente maakt nog meer aflossen aanlokkelijk.

Een simpel sommetje leert mij dat aflossen financieel aantrekkelijker is dan sparen. De betaalde hypotheekrente kan ik aftrekken tegen 42%. Mijn netto te betalen hypotheekrente bedraagt: 5,75% x 58%= 3,335%. Door af te lossen bespaar ik dus 3,335%. Door het geld te sparen, krijg ik van mijn bank 2%.

In het geval ik een deel van mijn spaarbuffer gebruik om af te lossen, ben ik het bedrag kwijt tot ik mijn huis verkoop. Zelfs bij verkoop kan ik niet over het geld beschikken, want ik zal het weer opnieuw moeten investeren in de volgende woning die ik koop. Aflossen is een nobel streven, maar het moet gebeuren met geld dat u niet meer op korte termijn nodig gaat hebben.

Het is ook onverstandig om te anticiperen op een momentopname. De spaarrente zal uiteindelijk weer gaan stijgen. Hierdoor zal het mogelijk weer aantrekkelijk worden om juist niet af te lossen.

Lees ook:Spaarrente naar nul – nu aflossen?
Lees ook:35% van huizenbezitters moeten actie ondernemen
Lees ook:Extra aflossen niet alleen maar gunstig
Lees ook:Extra aflossen of niet?
Lees ook:Aflossen onder huizenbezitters tegenwoordig populairder dan sparen

Eén reactie op “Hypotheekrente 5,75%, spaarrente 2%

  1. Hypotheekrentevisie

    Aan het eind van de rit hangen de kosten niet enkel af van de hypotheekrentes maar ook van aflossingstype

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.