Categorie: "Huizenmarkt"

Maximale hypotheek voor tweeverdieners omhoog

Hypotheken.blog.nlSinds 1 januari 2017 kunnen tweeverdieners al meer lenen. Het tweede inkomen (laagste inkomen) telt nu voor 60% mee. Dat was 50%. Vanaf volgend jaar moeten tweeverdieners volgens Minister Dijsselbloem het tweede inkomen voor 70% mee kunnen tellen. Dit kan een groot verschil maken in het bedrag dat tweeverdieners maximaal kunnen lenen. Het kan een verschil betekenen tussen €10.000 en €20.000.

Wat brengt een hypotheekadviseur in rekening?

Hypotheken.blog.nlVoor 2Bconnected.org heb ik een blog geschreven over wat een hypotheekadviseur kost. Door het provisieverbod mogen de adviseurs tegenwoordig niet meer betaald worden door banken en verzekeraars. Ze moeten de kosten rechtstreeks in rekening brengen bij de klant. Is dit wel in het belang van de particuliere klant?

Tot 2013 werden hypotheekadviseurs betaalt door de geldverstrekkers in de vorm van provisie. De kosten die de consument betaalde zaten verstopt in de producten. De hypotheekrentes waren dus hoger en hetzelfde geldt voor de premie van de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering. Onder de streep zijn de klanten nu beter uit. Omdat de hypotheekadviseurs de kosten in één keer in rekening brengen bij het afsluiten van de hypotheek, voelt het niet zo.

Een huis deels financieren met overwaarde

Hypotheken.blog.nlHuiseigenaren die hun huis met een flinke winst verkopen, hebben ruime mogelijkheden op de huizenmarkt. De overwaarde neemt namelijk al een behoorlijke hap uit de koopsom van een nieuwe woning. Zeker met de huidige lage rente kan een ander huis kopen zeer interessant zijn.

Door de zeer lage rentestand liggen er kansen op de huizenmarkt. Dat geldt zeker ook voor huiseigenaren die nog een stap willen zetten op de huizenmarkt. Met een flinke overwaarde kun je een duurder huis kopen tegen lasten die lager zijn dan de maandlasten van de oude woning.

Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis

Hypotheken.blog.nl

Langzaam krijgt de Nederlandse huizenmarkt weer lucht. Door de stijgende huizenprijzen staan er nu weer minder huizen onder water. Door de dip in de huizenmarkt stonden 33% van de koophuizen onder water. Het percentage staat nu op 24%.

Tot deze conclusie komt de Britse kredietbeoordelaar Moody’s. Hierbij zijn ze er vanuit gegaan dat de huizenprijzen in het afgelopen jaar met 5% gestegen is. De cijfers van het NVM zijn optimistischer, namelijk een stijging van 5,5%.

Wat moet je doen als je huis onder water staat?
Huizen waarvan de hypotheek hoger is dan de verkoopopbrengst staan onder water. In het geval de prijzen blijven stijgen, lost het probleem zichzelf op. Toch zijn er ook mogelijkheden voor doorstromers. Het huis dat je wilt kopen is namelijk ook in waarde gezakt. Meerdere banken zijn bereid om een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Het is vaak wel passen en meten, maar er zijn mogelijkheden. Zelfs met NHG.

Een andere optie is om af te lossen. Hierbij moet je er wel op letten dat je het afbetaalde bedrag niet weer eenvoudig terug kunt halen. Extra aflossen moet je dus alleen doen met geld dat je over hebt.

Huis verkopen ondanks de moeilijke markt

Hypotheken.blog.nlWij hebben ons huis in Veendam (prov. Groningen) verkocht. Voor Makelaarsland heb ik er een blog over geschreven. In de blog geef ik tips hoe je kunt zorgen voor een goede voorbereiding en wat je moet doen om het maximale uit de bezichtigingen te halen.

Vanuit de Randstad komen er “hoera berichten” over de huizenmarkt, maar niet overal in Nederland gaat het goed. Wij hebben vorig jaar september ons huis in de verkoop gezet. Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden in de regionale huizenmarkt is het gelukt om het huis te verkopen aan de eerste serieuze kijker. Ik ben van mening dat het voor een groot deel door onze goede voorbereiding komt.

Huizen zijn bijna 4 procent duurder geworden

Hypotheken.blog.nlVorige maand werd er voor bestaande koophuizen gemiddeld 3,8% meer betaald in vergelijking met februari 2015. Het gaat goed, want de huizenprijzen blijven maar stijgen sinds juni 2013. Met dit positieve nieuws kwam het CBS vandaag.

In totaal zijn de huizenprijzen sinds juni 2013 gestegen met 7,9%. In de periode vanaf augustus 2008 tot juni 2013 zijn de prijzen onafgebroken gezakt. De huizenprijzen zijn nu nog 15,3% lager dan de piek in augustus 2008. De prijzen moeten nog wel een aantal jaren blijven stijgen om het verlies weer volledig goed te maken. De huizenprijzen liggen nu weer op het niveau van juni 2004.

Lage hypotheekrente doet de huizenmarkt goed

hypotheken.blog.nlOnlangs publiceerde het CBS weer cijfers over de huizenprijzen en de huizenverkoop. Gerekend over januari 2016 lagen de huizenprijzen weer 4,1% hoger in vergelijking met januari 2015. Er zijn in januari maar liefst ruim 26% meer huizen verkocht ten opzichte van één jaar eerder.

Voor een groot deel is deze sterke stijging toe te schrijven aan de zeer lage hypotheekrente. Je kunt de hypotheekrente nu al vastzetten voor 20 jaren tegen 2,6%. Dit is in het verleden nog nooit eerder het geval geweest. Steeds meer huurders komen er nu ook achter dat ze nu op de trein moeten springen. Mogelijk komt er nooit weer zo’n goed moment om de huizenmarkt te betreden.

Wat betekent het energielabel van een huis voor jou als koper?

Als je een huis koopt, is de verkoper verplicht jou uiterlijk bij de sleuteloverdracht een definitief energielabel te overhandigen. Dit is voor jou als koper erg handig. Zo weet je hoe energiezuinig het huis is én kan je alvast een inschatting maken van de hoogte van de energierekening.

Energielabel

Het energielabel loopt van A tot en met G. Een energiezuinig huis heeft het A-label. Een huis met het energielabel G is juist niet energiezuinig. Er is een voorlopig en een definitief energielabel. Het voorlopige energielabel wordt bepaald op basis van openbare gegevens over een huis. Denk hierbij aan het bouwjaar en het type woning. Dit voorlopige label kan niet gebruikt worden voor officiële doeleinden. Hiervoor moet je een definitief energielabel aanvragen. Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een huis. Je krijgt dit definitieve energielabel van de verkoper. Als je een bestaand huis koopt wordt het definitieve energielabel ook vermeld in het taxatierapport. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.

Geen energielabel ontvangen?

Als je van de verkoper geen definitief energielabel hebt ontvangen, kan je hem schriftelijk verzoeken alsnog een energielabel op te laten stellen. Werkt dit niet? Dan kan je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en transport. De boete die de verkoper hiervoor kan krijgen, kan oplopen tot €400,-.

Energiebesparende maatregelen

Heb je energielabel G, maar wil je jouw huis graag energiezuiniger maken? Dan zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen om energie te besparen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om dubbelglas te plaatsen, je huis beter te isoleren en/of zonnepanelen aan te schaffen. Voor een beter definitief energielabel kan je deze aanpassingen online doorgeven. Soms moet je ook bewijs aanleveren, zoals foto’s van energiebesparende maatregelen.

Goedkopere hypotheek

Hoe beter het energielabel, hoe lager de energierekening. Logisch, toch? Maar wist je dat je met een beter energielabel ook kan besparen op je hypotheek? Bij de duurzame Triodos Bank hangt de hypotheekrente af van het energielabel van het huis. Bij elk label hoger krijg je een korting van 0,1% op de hypotheekrente. Het verschil tussen energielabel A en G is € 700,- per € 100.000 hypotheek. “Doordat huizen met een A-label blijkbaar gunstigere hypotheken kunnen krijgen, worden die huizen waardevoller en ontstaat er dus een druk op de markt om huizen te verbeteren,” vertelt Maarten Thijs, woordvoerder van Triodos Bank.

Meer lenen

Ook de overheid stimuleert kopers om hun huis energiezuiniger te maken. Je mag in 2015 maximaal 103% van de koopsom van een huis lenen. Toon je aan dat je meer wil lenen om je huis energiezuiniger te maken? Dan gaat dit percentage omhoog naar 106%.

Bespaar op energie

Is jouw huis energiezuinig, maar wil je nog meer besparen op de energierekening? Vergelijk dan energie. Hiermee bespaar je al snel 250 euro per jaar. Dit geld kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om je huis op te knappen.

1,4 miljoen of 800.000 huizen onder water?

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteHoeveel huizen staan er onder water? In de media wordt vaak gesproken over 800.000, maar het CBS komt met een veel hoger aantal. Het CBS meldt op haar website namelijk dat het aantal sterk is gezakt, maar het zou nog steeds om 1,4 miljoen huizen gaan.

Begin dit jaar stond een derde van de koophuizen volgens het CBS onder water, terwijl in 2006 nog maar 12,5 procent. Door de sterke daling van de huizenprijzen in de jaren vanaf 2008 is dat te verklaren, maar hoeveel huizen staan er nu werkelijk onder water?

In 2020 staan er nog steeds 350.000 huizen onder water

five hundred euro banknote. Isolated on white backgroundHet gaat alweer wat beter met de huizenmarkt, maar de periode van herstel duurt nog lang. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zal per 2020 nog steeds 250.000 tot 350.000 huizen onder water staan. Deze huizen zijn dus niet te verkopen zonder er een restschuld aan over te houden.

Deze verwachting heeft DNB gebaseerd op een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen met 2 tot 3 procent. De huizenprijzen zijn in de periode vanaf 2008 sterk gedaald. In kleine stapjes zal herstel optreden, maar veel huiseigenaren moeten nog lang op de blaren zitten.