Categorie: "Rentewijzigingen"

Hypotheek al deels afbetaald? Mogelijk kan de hypotheekrente omlaag

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteBen je fanatiek aan het aflossen op je hypotheek? Wist je dat de hypotheekrente verlaagd kan worden als de hypotheekschuld afneemt? Dit komt door risico-opslagen die banken in de hypotheekrentes verwerken.

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om extra af te lossen op de hypotheekschuld. Met name aflossen op de aflossingsvrije hypotheek is populair. Achteraf hebben veel huiseigenaren spijt van deze hypotheekvorm. Het is een goedkope hypotheekvorm, maar de schuld blijft op het huis rusten tot het huis wordt verkocht.

Gaat de hypotheekrente weer omhoog?

Sparschwein 32Eind vorig jaar werd al in de media geschreven dat de hypotheekrentes historisch laag waren. Veel lager zouden ze niet kunnen. Gedurende de eerste vier maanden van dit jaar zijn de rentes gewoon nog verder gezakt. De feest van de verlagingen zou nu wel eens afgelopen kunnen zijn. De rentes op staatsobligaties zijn namelijk weer aan het stijgen.

Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten

Geld-Euroscheine hängen an Wäscheklammern vor weißem HintergrundNederlanders kiezen massaal voor een langere rentevast periode van 11 tot 20 jaren. Van de huidige lage rente kan nu op lange termijn geprofiteerd worden.

In vergelijking met het jaar 2012 kiezen twee keer zoveel huiseigenaren voor een lange rentevast periode. In 2012 koos nog 1 op de 6 huiseigenaren voor een rentevast periode van 11 tot 20 jaar vast. In 2014 is dit aantal gestegen naar 1 op de 3. Je kunt je hypotheekrente nu al vastzetten voor een periode van 20 jaar tegen 4,1%. De rente vastzetten voor een periode van 10 jaar of 5 jaar is juist minder populair geworden.

Extra aflossen of niet?

Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de ING twijfelen 40% van de huizenbezitters tussen extra aflossen of sparen.

Ruim 20% van de huiseigenaren met een hypotheek van €75.000 of hoger, overwegen om af te gaan lossen op hun aflossingsvrije hypotheek. Ze vinden het interessant in verband met de lage vergoeding over spaargelden en door de toestand van de huizenmarkt op dit moment.