Categorie: "Fiscaal"

Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd

500 Euro in 50 Euro ScheinenIn 2013 is de regeling van de hypotheekrenteaftrek sterk versoberd. Volgens Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is dit nog niet voldoende. De hypotheekrenteaftrek is nog steeds een te dure regeling en het bevorderd het hoog houden van de hypotheekschuld.

Volgens de heer Knot moet de eigen woning in box 3 van ons belastingstelsel terecht komen. Dit zou volgens hem uitgevoerd moeten worden door het volgende kabinet vanaf 2017.

Hoe werkt het WOZ krediet?

Geld-Euroscheine hängen an Wäscheklammern vor weißem HintergrundHet WOZ krediet kun je ook wel zien als een doorlopend krediet, alleen kan niet iedereen hier gebruik van maken. Alleen als je een eigen huis hebt, kun je een beroep doen op een WOZ krediet voor de verbouwing van je woning of een andere aankoop.

Belangrijke kenmerken van het WOZ krediet
Als je dit WOZ krediet wilt gaan afsluiten, wordt er vaak gekeken naar de waarde van je woning, maar dit is niet meer altijd het geval. Periodiek los je een bepaald bedrag van de lening af tegen een variabele rente. Je kunt tussentijds vrijwillig extra bedragen aflossen. Soms wordt er een verzekering afgesloten als je voor deze kredietvorm kiest. Dit kan bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering zijn.

Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteDit jaar is het nog mogelijk om maximaal €100.000 te schenken voor het aankopen van een eigen woning. De regeling is een groot succes. De NVM en werkgeversorganisaties pleiten voor een verlenging van de regeling.

De huizenmarkt is duidelijk aan het verbeteren de laatste maanden. Dit wordt mede veroorzaakt door de verruiming om belastingvrij te mogen schenken. Door de kinderen in één keer een groot bedrag te schenken is het kopen van een huis vaak toch mogelijk. Door extra geld kunnen starters zelf een deel van het aan te kopen huis financieren. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger om een hypotheek te krijgen.

Meer aflossen, minder sparen

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteVolgens De Nederlandsche Bank (DNB) hebben Nederlanders is het afgelopen jaar in totaal voor €4 miljard aan spaargeld opgenomen. Een groot deel van dit geld is gebruikt om de hypotheek extra af te lossen.

De belangrijkste motivatie om dit te doen zijn de zeer lage spaarrentes. Gemiddeld wordt er over spaargeld een spaarrente verstrekt van 1,37%. De hypotheekrente is op dit moment ook laag, maar gemiddeld blijken huiseigenaren nog steeds 4,47% aan hypotheekrente te betalen. Spaargeld steken in de hypotheek is uitgaande van deze percentages verstandig op de korte termijn.

Wat volgens mij ook meespeelt in de gewijzigde houding van Nederlanders. Tot 2008 was het gebruikelijk om de hypotheekschuld maximaal te houden. De hypotheekrente is namelijk toch aftrekbaar. Deze denkwijze is langzaam aan het veranderen omdat de regeling van de hypotheekrenteaftrek in stapjes aan het versoberen is. Ook de sterk gedaalde huizenprijzen spelen hierbij een belangrijke rol. Voor steeds meer huiseigenaren wordt het duidelijk dat het juist niet slim is om de hypotheekschuld maximaal te houden.

Ja! We krijgen uitstel!

Nou, dat is in ieder geval geregeld. Als je jouw aflossingsvrije hypotheek(deel) wilt omzetten naar bijvoorbeeld een spaarhypotheek, hoeft dat niet vóór 1 januari 2013 rond te zijn. Je krijgt daarvoor de tijd tot 1 april 2013. Erg prettig en volkomen terecht.

Hypotheek afsluiten in 2013 met huidige hypotheekrenteaftrek?

Het jaar vliegt voorbij, vooral in december. Voordat je het weet is het alweer 1 januari. En dan gaan de nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek in. Tenminste, zoals het er nu uitziet. Er wordt nog wel gevochten voor uitstel, maar of dat succes gaat hebben? Die datum heeft effect op de woningmarkt. Er worden nu opeens relatief veel huizen verkocht en hypotheken afgesloten. De banken kunnen de aanvragen van hypotheken gewoon niet meer aan.