Categorie: "Hypotheekregels"

Maximale hypotheek voor tweeverdieners omhoog

Hypotheken.blog.nlSinds 1 januari 2017 kunnen tweeverdieners al meer lenen. Het tweede inkomen (laagste inkomen) telt nu voor 60% mee. Dat was 50%. Vanaf volgend jaar moeten tweeverdieners volgens Minister Dijsselbloem het tweede inkomen voor 70% mee kunnen tellen. Dit kan een groot verschil maken in het bedrag dat tweeverdieners maximaal kunnen lenen. Het kan een verschil betekenen tussen €10.000 en €20.000.

Wel of geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Hypotheken.blog.nlBen je van plan om een andere woning te kopen? Dan kun je overwegen om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met een NHG krijg je onder andere korting op de rente, maar je betaalt ook afsluitprovisie. Waar moet je nog meer op letten? MoneYou heeft het op een rijtje gezet. Kijk hieronder of een hypotheek met NHG iets voor jou is.

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Welke garantie biedt je dat? Sluit je een hypotheek af met NHG en kun je in de toekomst je betalingsverplichtingen om bepaalde redenen niet meer nakomen? Dan kan de stichting WEW die betalingsverplichting van je overnemen. Een hypotheek met NHG kan je dus behoeden voor mogelijke toekomstige financiële problemen. Maar je mag daar niet zondermeer vanuit gaan. Dat wordt per individueel geval beoordeeld.

Hypotheek aflossen in 30 of 40 jaar

hypotheken.blog.nlDe Hypotheekshop komt met een goed bedachte theorie om een hypotheek voor meer starters haalbaar te maken. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de afspraak met de bank gemaakt om de hypotheek af te lossen in 30 jaren. Waarom niet in 40 of 50 jaren?

De Hypotheekshop pleit voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Ze willen hypotheken beter afstemmen op de levensfases van huiseigenaren, en daar past de hypotheekrenteaftrek niet meer bij. Door de afschaffing kunnen de andere ideeën gefinancierd worden.

Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?

hypotheken.blog.nlEr is de laatste jaren al fors gesneden in de hypotheekrenteaftrek, maar een aantal politieke partijen willen nog verder snijden. Wat zijn hun plannen ?

De regeling van de hypotheekrenteaftrek is een grote kostenpost voor de Nederlandse schatkist. De gezamenlijke Nederlandse hypotheekschuld is namelijk nog steeds torenhoog.

Fiscaal voordeel omlaag
Huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen een tarief van 50%. Dit is al een versobering. Een aantal jaren geleden was het nog 52%. In stapjes van 0,5% wordt het fiscaal voordeel op lange termijn verlaagd naar 38%. De D66 wil de daling sneller doorvoeren, namelijk met 2% per jaar. De CDA wil een verdere verlaging, dus zelfs nog onder de 38%.

Geen boete meer bij aflossen hypotheek

Hypotheken.blog.nlHuiseigenaren met een hypotheek met daaraan een spaar- of beleggingspolis gekoppeld krijgen meer mogelijkheden. Er volgt nu nog een fiscale boete als deze verzekeringen binnen 15 jaren na het afsluiten worden afgekocht. Per 1 april vervalt de boete.

Deze hypotheken zijn veel afgesloten tot 2013. Per de einddatum van de hypotheek komt de opgebouwde waarde in de polis vrij. Met dit bedrag kan de hypotheek (deels) worden afbetaald.

Hypotheek zelf doen – Voor een vakantie ga toch ook niet naar het reisbureau?

Hypotheken.blog.nlEr komen steeds meer websites gericht op het zelf afsluiten van een hypotheek. Is dat verstandig, of kun je beter gaan voor advies van de bank? Het zal van persoon tot persoon verschillen.

Je kunt zelf je hypotheek regelen via bijvoorbeeld Hypotheek24, ikbenfrits.nl en EyeOpen. Via deze partijen houd je de kosten laag, maar krijg je wel het product dat het beste bij jou past? Dat is inderdaad wel iets om rekening mee te houden. Kwaliteit kan op de langere duur meer opleveren dan een lagere maandlast.

Flink sparen voor een lagere hypotheekrente

Hypotheken.blog.nlKom je niet in aanmerking voor een NHG hypotheek omdat het huis meer kost dan €245.000? Er is een andere manier om de hypotheekrente te verlagen, namelijk door flink veel spaargeld mee te nemen.

Dit jaar kun je nog een hypotheek krijgen tot 101% van de waarde van het huis. Vanaf 2018 zijn hypotheken gemaximeerd op 100% van de waarde van het huis. Je moet nu al het overgrote deel van de aankoopkosten met spaargeld betalen, vanaf volgend jaar dus het volledige bedrag. Als je niet in aanmerking komt voor een NHG hypotheek, is er een andere manier om de hypotheekrente te drukken. Door het inbrengen van spaargeld zorg je ervoor dat banken minder risico’s lopen, en hierdoor krijg je korting.

Minder hypotheken met NHG afgesloten

Hypotheken.blog.nlIn 2016 hebben 118.700 mensen een hypotheek gesloten met NHG. Dit kan zijn een nieuw aangekochte woning of een met NHG gefinancierde verbouwing. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2015. Het gaat om een daling van maar liefst 12%. Dit blijkt uit cijfers van WEW (Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen).

Het lijkt een verrassende uitkomst. De huizenmarkt is in 2016 opgekrabbeld, maar dat zorgt niet voor meer hypotheken met NHG. Toch is er een logische verklaring voor. Gedeeltelijk wordt het veroorzaakt door de naar verhouding lage maximale koopsom van een huis binnen NHG. Je kon vorig jaar met NHG maximaal een huis kopen met een koopprijs van €231.132. Duurdere huizen gold de NHG niet voor. De huizenprijzen zijn vorig jaar sterk gestegen en het vertrouwen in de huizenmarkt is terug. Dit maakt een NHG hypotheek ook minder noodzakelijk.

Zelf je hypotheek regelen: hoe doe je dat?

Hypotheken.blog.nlVeel huizenkopers (45%) vinden het afsluiten van een hypotheek niet ingewikkeld – zo blijkt uit recent onderzoek van MoneYou. Een deel van hen geeft aan dat zij zelf hun hypotheek hebben geregeld. De voordelen van het zelf regelen van de hypotheek zijn duidelijk: je bespaart op de kosten die je normaal gesproken kwijt bent aan de adviseur. Daar staat tegenover dat je zelf wel over enige kennis van hypotheken en fiscale regels moet beschikken, en volledig inzicht moet hebben in je eigen financiën.

Waar je precies op moet letten is bovendien afhankelijk van je situatie; voor een starter die z’n eerste huis koopt zal het een stuk overzichtelijker zijn dan voor iemand die een tweede of derde huis koopt en te maken heeft met verschillende overgangsregelingen. Overweeg jij je hypotheek zonder adviseur af te sluiten? Let dan in ieder geval op het volgende.

10 miljard euro aan extra aflossingen in 2016

hypotheken.blog.nlMede ingegeven door de lage rente van dit moment losten Nederlandse huiseigenaren in 2016 naar schatting 10 miljard euro extra af. Dat was ook te verwachten met de huidige lage spaarrente.

Door de lage spaarrente en inflatie wordt je spaargeld steeds minder waard. De rente gaat een keer weer stijgen, maar ondertussen zijn de spaarrentes al jaren zeer laag. In 2008 kwamen de spaarrentes nog boven de 5 procent uit, maar in de jaren die volgden is het snel gezakt. De hoogste spaarrente bedraagt nu 0,7 procent. De verschillen zijn zo klein dat overstappen naar een andere spaarbank eigenlijk niet meer loont. Spaarders moeten deze tijd gewoon uitzitten.