Wat gaat er nu gebeuren? Stijgen de hypotheekrentes?

Hypotheken.blog.nlDe steeds maar dalende hypotheekrente went snel. Maar er moet een keer een einde komen aan de dalingen. Is het moment nu daar? Afgelopen maandag hebben meerdere banken voor het eerst in jaren een verhoging van de hypotheekrentes doorgevoerd. Moeten we nu vrezen voor een sterke stijging van de hypotheekrentes?

Een aantal grote partijen hebben de hypotheekrente licht verhoogd. Het gaat onder andere om de Rabobank en Hypotrust. Ook een aantal kleinere banken hebben hetzelfde gedaan. De Rabobank is nog steeds de marktleider in hypotheken, dus hebben zij ook een voorbeeldfunctie ten opzichte van andere banken.

Wat houdt de verhoging bij de Rabobank in?
De omvang van de verhoging bij de Rabobank is zeer beperkt. Voor een rentevast periode van acht jaar is de rente verhoogd van 2,4% naar 2,5%. De verhoging is niet schokkend, maar het gaat om de trend die mogelijk is ingezet. Kunnen wij nu meerdere renteverhogingen verwachten? Het is geen incident als meerdere partijen de rentes verhogen.

Wat is de reden van de verhoging?
Dit is het gevolg van de hogere rente op de kapitaalmarkt. De tienjarige rente is namelijk naar verhouding sterk gestegen. Dit is ingegeven door de Brexit en door de onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Wat ook meespeelt is een vermoedelijke verhoging van de rente door de Fed in de Verenigde Staten in december. Deskundigen durven nog niet te zeggen of dit de ommekeer is. Het is dus niet duidelijk of de stijgende trend nu weer wordt ingezet of dat de rente nog verder gaat zakken.

De stijgende trend moet toch weer een keer ontstaan.

Lees ook:Grootbanken grijpen kans om hypotheekrente te verhogen
Lees ook:Hypotheekrente stijgt
Lees ook:Wat is er aan de hand met de hypotheekrentes?
Lees ook:Flink meer hypotheken aangevraagd in mei
Lees ook:Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente

Eén reactie op “Wat gaat er nu gebeuren? Stijgen de hypotheekrentes?

  1. Ron

    Kijkend naar de Rabo zijn de kortlopende rentevast perioden niet verhoogd. Daarbij is de variabele rente niet verhoogd en komt deze nog steeds overeen met ca. 10 jaar vast.
    Kortom lijkt eerder op een proefballonnetje.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.