Vakantiewoning kopen met een hypotheek

hypotheken.blog.nl - holiday-house-1522051_1280 PixabayVakantiewoningen als belegging zijn zeer in trek. Toen in 2016 de cottages van Center Parcs Port Zélande door vastgoedbelegger Klaas Hummel in de verkoop werden gezet, duurde het niet lang voordat alle 564 een nieuwe eigenaar hadden. De zeer lage of zelfs afwezige rente die wordt gegeven op gewone spaarrekeningen leidt ertoe dat veel mensen andere manieren zoeken om hun spaargeld opzij te zetten. Een voordeel van een vakantiewoning als belegging is dat je, anders dan bij aandelen, er meestal zelf ook nog van kunt genieten. Zoals bij iedere belegging geldt echter dat er ook risico’s aan zijn verbonden. Soms is een (aanvullende) hypotheek nodig voordat een vakantiehuis aangeschaft kan worden.

Een hypotheek voor een vakantiewoning verkrijgen

De kosten voor een vakantiewoning zijn, vergeleken met ander onroerend goed, laag. Dit betekent dat voor veel mensen die in onroerend goed willen beleggen vakantiewoningen de enige haalbare optie zijn. Zelfs wanneer de vakantiewoning wordt gekocht met behulp van een hypotheek is het nog mogelijk om een bepaald rendement met de woning te halen, hoewel dit wel lastiger wordt. Banken zijn zeer huiverig bij het verstrekken van hypotheken voor vakantiewoningen, dikwijls worden bijvoorbeeld de eventuele verhuurinkomsten niet meegerekend bij de jaarinkomsten van de koper, omdat deze te onzeker zijn. Ook wordt er minder snel een hypotheek verstrekt voor een houten vakantiewoning of een woning met erfpacht. Vrijwel altijd zal je eigen geld moeten inbrengen, maar als het vakantiehuis ter vervanging van een spaarrekening wordt gebruikt zou dit geen probleem moeten zijn.

Kosten en baten

In tegenstelling tot een gewone woning, valt een vakantiehuis onder box 3 van de Belastingdienst. Dit betekent dat er vermogensrendementsheffing betaald moet worden. De hypotheekschuld mag in mindering gebracht worden op het vermogen, maar de hypotheekrente en onderhoudskosten zijn niet aftrekbaar. Als je de woning veel aan anderen verhuurt kun je echter wel in aanmerking komen voor fiscale voordelen, mits je door de Belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt. Het rendement moet uit de belegging gehaald worden met waardestijging van het onroerend goed en door middel van verhuur. Van deze eventuele opbrengsten moeten echter veel kosten worden afgetrokken. Denk hierbij aan erfpacht, servicekosten van het vakantiepark, onderhoud, inventaris of verhuurorganisaties. Als er een hypotheek is afgesloten moet deze ook betaald worden. Sommige organisaties verkopen vakantiehuisjes met een gegarandeerd rendement voor een bepaalde periode, zodat de opbrengst beter ingeschat kan worden.