Categorie: "Hypotheekrenteaftrek"

Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek

hypotheken.blog.nlMede door de naam van deze hypotheekvorm bestaan er veel misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek. Een paar wil ik graag de kop indrukken.

Op de aflossingsvrije hypotheek kun je niet aflossen
Je kunt wel aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, maar de aflossing zit niet ingebouwd is de hypotheeksoort. Door extra af te lossen kun je de hypotheekschuld naar nul brengen. Als je niet aflost blijft de schuld bestaan tot het huis wordt verkocht. Bij overlijden van de huiseigenaren gaat de hypotheekschuld over op de nabestaanden.

Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd

500 Euro in 50 Euro ScheinenIn 2013 is de regeling van de hypotheekrenteaftrek sterk versoberd. Volgens Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is dit nog niet voldoende. De hypotheekrenteaftrek is nog steeds een te dure regeling en het bevorderd het hoog houden van de hypotheekschuld.

Volgens de heer Knot moet de eigen woning in box 3 van ons belastingstelsel terecht komen. Dit zou volgens hem uitgevoerd moeten worden door het volgende kabinet vanaf 2017.

Hoe werkt het WOZ krediet?

Geld-Euroscheine hängen an Wäscheklammern vor weißem HintergrundHet WOZ krediet kun je ook wel zien als een doorlopend krediet, alleen kan niet iedereen hier gebruik van maken. Alleen als je een eigen huis hebt, kun je een beroep doen op een WOZ krediet voor de verbouwing van je woning of een andere aankoop.

Belangrijke kenmerken van het WOZ krediet
Als je dit WOZ krediet wilt gaan afsluiten, wordt er vaak gekeken naar de waarde van je woning, maar dit is niet meer altijd het geval. Periodiek los je een bepaald bedrag van de lening af tegen een variabele rente. Je kunt tussentijds vrijwillig extra bedragen aflossen. Soms wordt er een verzekering afgesloten als je voor deze kredietvorm kiest. Dit kan bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering zijn.

Online hypotheekadvies werkt niet

Eine Reihe von Euro-Geldscheinen auf weißem HintergrundEen hypotheek is bij uitstek een adviesproduct. Persoonlijke begeleiding is belangrijk in het adviestraject. Toch wordt er steeds vaker advies verstrekt via de telefoon of via het internet.

Online hypotheekadvies is in veel opzichten te vergelijken met een adviseur die persoonlijk langs komt. De adviseur en de klant zien elkaar bij online advies en dat lijkt een goede vervanging te zijn van een adviseur thuis aan de keukentafel. Toch zijn er grote verschillen. Online is het lastiger uitleggen omdat de klant moeilijker bij de hand kan worden genomen om de materie goed toe te lichten. Een goed en degelijk advies vindt plaats door persoonlijk contact zonder de toepassing van het internet.

Rente over restschulden langer aftrekbaar

Three rolls of 50 euro billsAls het aan het kabinet ligt moet het mogelijk worden om betaalde rente over een gerealiseerde restschuld gedurende een periode van 15 jaar af te trekken van het inkomen. De maximale duur is nu gesteld op 10 jaar.

Volgens het RTL Nieuws is dit besproken binnen het begrotingsoverleg . Dit kan worden gezien als een tegemoetkoming voor voormalige huiseigenaren die hun huis met een verlies hebben verkocht. Toch is het niet de maatregel waar huiseigenaren op zitten te wachten. Veel huiseigenaren waarvan het huis onder water staat hebben meer aan een eerlijke kans om restschulden mee te financieren in een nieuw af te sluiten hypotheek.

Blok-hypotheek was toch niet de oplossing

five hundred euro banknote. Isolated on white backgroundIn 2013 heeft minister Stef Blok een speciale hypotheek gericht op starters geïntroduceerd. Via een ingewikkelde constructie is het mogelijk gemaakt om een hypotheek af te sluiten die beter aan zou sluiten bij de wensen van starters. Helaas, door te weinig animo is er geen enkele bank die de Blok-hypotheek aanbiedt.

Nu.nl heeft onderzocht welke hypotheekverstrekkers deze duo-hypotheek aanbieden, maar zij hebben geen bank kunnen vinden. Deze hypotheekvorm is bedacht om hoge maandlasten voor starters te verlagen. Met deze hypotheek zou een koophuis beter haalbaar worden voor deze groep.

Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteDit jaar is het nog mogelijk om maximaal €100.000 te schenken voor het aankopen van een eigen woning. De regeling is een groot succes. De NVM en werkgeversorganisaties pleiten voor een verlenging van de regeling.

De huizenmarkt is duidelijk aan het verbeteren de laatste maanden. Dit wordt mede veroorzaakt door de verruiming om belastingvrij te mogen schenken. Door de kinderen in één keer een groot bedrag te schenken is het kopen van een huis vaak toch mogelijk. Door extra geld kunnen starters zelf een deel van het aan te kopen huis financieren. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger om een hypotheek te krijgen.

Hypotheekrente blijft dalen

Stack of 50 euro notesDe hypotheekrentes staan historisch laag. Voor een gemiddelde hypotheek met een rentevast periode van tien jaar betaal je op dit moment minder dan 3,5%. Dit blijkt uit berekeningen van de Hypotheekshop.

In de afgelopen zeven maanden is het hard onderuit gegaan met de hypotheekrentes. Begin 2014 bedroeg de gemiddelde rente voor tien jaar vast nog 4,05%. Je kunt nu al een periode van tien jaar vastzetten voor 3,15%.