Hypotheekrente blijft dalen

De hypotheekrentes staan historisch laag. Voor een gemiddelde hypotheek met een rentevast periode van tien jaar betaal je op dit moment minder dan 3,5%. Dit blijkt uit berekeningen van de Hypotheekshop.

In de afgelopen zeven maanden is het hard onderuit gegaan met de hypotheekrentes. Begin 2014 bedroeg de gemiddelde rente voor tien jaar vast nog 4,05%. Je kunt nu al een periode van tien jaar vastzetten voor 3,15%.

Als je nu een hypotheek afsluit van €200.000 betaal je slechts €525 aan hypotheekrente per maand. Dit bedrag is ook nog eens aftrekbaar van het inkomen. Mijn hypotheek is in 2004 afgesloten en in 2011 voor tien jaar vastgezet voor 5,42%. De lage rente maakt het kopen van een huis weer aantrekkelijker in vergelijking met het huren van een huis.

Persoonlijk verwacht ik geen verdere sterke verlagingen meer. De rentes zijn nu dermate laag, dat het vrijwel uit te sluiten is dat er een verdere sterke daling nog in zit. Een paar tiende kan het uiteraard nog wel omlaag, maar verwacht geen hypotheekrentes van 2,5% voor tien jaar vast.

Helaas kan ik mijn rentevast periode nog niet weer verlengen.

Lees ook:Hypotheekrente verder omlaag
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Hypotheekrente op laagste stand ooit?
Lees ook:In Denemarken een negatieve hypotheekrente?
Lees ook:Hypotheekrente blijft maar zakken

4 reacties op “Hypotheekrente blijft dalen

 1. Mattie van Hoof

  Ik als onafhankelijk erkend hypotheekadviseur vind dit soort berichten erg jammer. Het is zo eenzijdig. Net of een lagere hypotheekrente alleen een reden is voor over te sluiten. Ik had liever een stuk gelezen wat dieper ingaat op risicobeleving en risicotolerantie en de klant centraal stellen. Als de hypotheekrente bij een andere verstrekker dan ook nog eens lager is dan is dit mooi meegenomen. Ga in gesprek met je klant en probeer de daadwerkelijke behoefte van je klant te achterhalen. Is de allerlaagste hypotheekrente inderdaad deze behoefte?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul Dijkhuis

  Mattie – Wat is er eenzijdig aan een blog over de hoogte van de hypotheekrente? De blog is helemaal niet gericht op risicobeleving en risicotolerantie. Waarom moeten deze onderdelen dan in het bericht worden meegenomen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mattie van Hoof

   Beste Juul,

   Ik vind dat het artikel alleen financiële overwegingen bevat voor het kopen van een huis of het oversluiten van een hypotheek. Dat vind ik erg jammer. In mijn praktijk zie ik dat klanten namelijk rust, zekerheid, veiligheid en een zorgeloos gevoel willen hebben. Daar past een lage rente meestal niet bij. Een hogere rente accepteren zij hierbij.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Mattie – Triest!!! Jij bent gaan geloven in jouw eigen verkooppraatje.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.