Wel of geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Hypotheken.blog.nlBen je van plan om een andere woning te kopen? Dan kun je overwegen om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met een NHG krijg je onder andere korting op de rente, maar je betaalt ook afsluitprovisie. Waar moet je nog meer op letten? MoneYou heeft het op een rijtje gezet. Kijk hieronder of een hypotheek met NHG iets voor jou is.

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Welke garantie biedt je dat? Sluit je een hypotheek af met NHG en kun je in de toekomst je betalingsverplichtingen om bepaalde redenen niet meer nakomen? Dan kan de stichting WEW die betalingsverplichting van je overnemen. Een hypotheek met NHG kan je dus behoeden voor mogelijke toekomstige financiële problemen. Maar je mag daar niet zondermeer vanuit gaan. Dat wordt per individueel geval beoordeeld.

Waarom een NHG?
• Je krijgt korting op de hypotheekrente. Daardoor zijn je maandlasten lager.
• Mocht je door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van je partner je hypotheek tijdelijk niet meer kunnen betalen, dan biedt de NHG de Woonlastenfaciliteit. Dan krijg je meer tijd om je betalingsproblemen op te lossen en zo mogelijk gedwongen verkoop van je huis te voorkomen.
• Moet je je huis verkopen, omdat je je hypotheek langere tijd niet meer kunt betalen? Dan staat WEW garant voor een mogelijke restschuld. WEW kan hiervoor een terugbetaalregeling met je treffen. En als je buiten je schuld je maandlasten niet meer kunt dragen, dan kan de restschuld zelfs volledig worden kwijtgescholden.

De voorwaarden bij aankoop
Er gelden een aantal voorwaarden voor een hypotheek met NHG. Een daarvan is dat het hypotheekbedrag van de te kopen woning niet hoger is dan de kostengrens. Op dit moment is kostengrens voor een hypotheek met NHG € 247.450,-. Dit bedrag bestaat uit de koopsom van de woning plus eventuele bijkomende kosten.

De kosten voor een NHG
Voor de NHG betaal je een eenmalig bedrag. Dat is 1% van je totale hypotheek. Dat bedrag kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Daarnaast geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente, omdat je voor de zekerheid van een NHG kiest. Dat kan voordelig zijn voor je maandlasten. Een hypotheek met NHG is wellicht minder aantrekkelijk als je bijvoorbeeld veel eigen geld inbrengt, waardoor je hypotheek relatief laag is ten opzichte van de waarde van je huis. Reken dus vooral goed uit wanneer een NHG rendabel voor je is.

Geen NHG
Als je hypotheekbedrag hoger is dan € 247.450,- kun je geen hypotheek met NHG afsluiten Daarnaast kunnen de regels voor een hypotheek met NHG strenger zijn. Bijvoorbeeld als het gaat over je inkomen. De exacte voorwaarden vind je op de website van NHG.

Aanvragen hypotheek
Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je zeker overwegen om een hypotheek met NHG af te sluiten. Het biedt je namelijk meer zekerheid. Zelf regelen? Lees meer op het blog van MoneYou.

Lees ook:Dazure geeft extra korting op de overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Wanneer is een hypotheek met NHG interessant?
Lees ook:Dat gaat dus niet door!
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente
Lees ook:Hoe veilig is Nationale Hypotheek Garantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.