Wanneer is een hypotheek met NHG interessant?

Veel hypotheken worden tegenwoordig afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is ook niet voor niets. Het geeft namelijk een extra financiële zekerheid en een korting op de hypotheekrente. Wat zijn de grootste voordelen van NHG?

Hypotheken gesloten met NHG geven huiseigenaren en geldverstrekkers extra zekerheden. Bij gedwongen verkoop door bijvoorbeeld een echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid worden restschulden onder voorwaarden kwijtgescholden. Mede door de sterke daling van de huizenprijzen in de jaren na 2008 worden de meeste hypotheken met NHG afgesloten. Wil jij weten wat jouw maandlasten worden uitgaande van de huidige hypotheekrente. Dit kun je onder andere berekenen op de website van NIBC Direct.

Is een hypotheek met NHG aan te bevelen?
Voor het op de hypotheek vestigen van NHG ben je kosten verschuldigd. Eenmalig wordt er bij het afsluiten 1% over de koopsom van het huis in rekening gebracht. Dit is een groot bedrag in één keer, maar binnen een paar jaar verdien je het terug door een hoge korting op de hypotheekrente. Voor huizenkopers die maar een deel van de aankoop hoeven te financieren, heeft NHG minder financieel voordeel. Hierbij moet je denken aan een hypotheek tot 60% van de waarde van het huis. In deze hypotheken verwerken banken namelijk lagere renteopslagen in de hypotheekrente.

De voordelen van NHG:
• Korting op de hypotheekrente tot wel 0,6%
• Extra financieel vangnet

De nadelen van NHG
• Bij het afsluiten van de hypotheek ben je kosten verschuldigd
• De geldverstrekker hanteert strikte verstrekkingsnormen

Volgt er een uitkering bij echtscheiding?
Als beide ex-partners niet in het huis kunnen blijven wonen, wordt het huis onbetaalbaar. Dit is een probleem als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Gelukkig kan NHG uitkomst bieden. Onder strikte voorwaarden worden schulden kwijtgescholden. Het is wel belangrijk om goed samen met de hypotheekadviseur te letten op de voorwaarden en de eisen. Van ex-partners wordt verwacht dat ze hun uiterste best doen om restschulden te voorkomen.

Lees ook:Wel of geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente
Lees ook:Oplossing voor restschulden?
Lees ook:Wat gebeurt er met de eigen woning bij scheiding?
Lees ook:Willen banken restschulden financieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.