Categorie: "Hypotheekvragen"

Door je telefoon geen hypotheek

hypotheken.blog.nlWie vanaf mei van dit jaar een telefoon “koopt” bij z’n abonnement kan problemen krijgen om nog een hypotheek af te sluiten. Deze leningen worden namelijk geregistreerd bij het BKR. De korting die je krijgt op de koopsom van de telefoon wordt vanaf dat moment gezien als een schuld. Tenminste, voor zover de korting hoger is dan €250. Door het nemen van een telefoon bij een abonnement kan een hypotheek afsluiten lastiger worden.

Een huis deels financieren met overwaarde

Hypotheken.blog.nlHuiseigenaren die hun huis met een flinke winst verkopen, hebben ruime mogelijkheden op de huizenmarkt. De overwaarde neemt namelijk al een behoorlijke hap uit de koopsom van een nieuwe woning. Zeker met de huidige lage rente kan een ander huis kopen zeer interessant zijn.

Door de zeer lage rentestand liggen er kansen op de huizenmarkt. Dat geldt zeker ook voor huiseigenaren die nog een stap willen zetten op de huizenmarkt. Met een flinke overwaarde kun je een duurder huis kopen tegen lasten die lager zijn dan de maandlasten van de oude woning.

Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek

hypotheken.blog.nlMede door de naam van deze hypotheekvorm bestaan er veel misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek. Een paar wil ik graag de kop indrukken.

Op de aflossingsvrije hypotheek kun je niet aflossen
Je kunt wel aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, maar de aflossing zit niet ingebouwd is de hypotheeksoort. Door extra af te lossen kun je de hypotheekschuld naar nul brengen. Als je niet aflost blijft de schuld bestaan tot het huis wordt verkocht. Bij overlijden van de huiseigenaren gaat de hypotheekschuld over op de nabestaanden.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hypotheken.blog.nlVoordat je op zoek gaat naar een huis ga je eerst online berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Eigenlijk is dat niet de juiste manier. Je kunt beter uitgaan van de maximale maandlasten.

Een huis kopen is een financieel ingrijpende beslissing. De hypotheek bepaalt namelijk voor een groot deel je vaste lasten. Je doet er verstandig aan om jezelf niet te zwaar te belasten met hypotheeklasten, en allereerst online je hypotheek berekenen is zeker een aanrader. Er moet namelijk ook ruimte overblijven om leuk te leven.”

Waar let je op bij het vergelijken van hypotheken?

hypotheken.blog.nlVeel huizenkopers dienen een hypotheek af te sluiten voor het kopen van een huis. Waar dien je nu allemaal op letten bij het vergelijken van een hypotheek? Hieronder zullen we je een aantal tips geven.

De aflossingsvorm van de hypotheek
Ben je al in het bezit van een huis met een hypotheek en ga je verhuizen? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om bij een nieuwe aanbieder je huidige aflosvorm te behouden. Als starter kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je je hypotheek aflost. Het is mogelijk om je hypotheek annuitaire of lineaire af te lossen.

Betaal jij ook teveel aan hypotheeklasten?

Hypotheken.blog.nlVolgens de Hypotheker kan één op de vijf huiseigenaren de hypotheeklasten verlagen. Dit kunnen ze doen door rentemiddeling aan te vragen bij de geldverstrekker. De hypotheekrente is op dit moment dermate laag dat er met gemak honderden tot zelfs duizenden euro’s bespaard kan worden.

De Hypotheker heeft dit geconcludeerd op basis van analyse van ruim 300.000 hypotheken. Helaas bieden niet alle geldverstrekker rentemiddeling aan, maar steeds meer banken besluiten om het toch op termijn aan te bieden. De Rabobank biedt het haar klanten aan vanaf 1 juli en ook ABN Amro gaat rentemiddeling vanaf de zomer aanbieden.

Ik kies de annuïteitenhypotheek! Of toch de lineaire?

hypotheken.blog.nlTot 2013 was het moeilijk kiezen tussen de diverse hypotheekvormen. Doordat er voor nieuwe hypotheken nog maar twee vormen recht geven op hypotheekrenteaftrek is het overzichtelijker geworden. Je kiest de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. De eerste is populairder, maar de lineaire hypotheek zorgt voor dalende maandlasten.

Beide hypotheekvormen zorgen voor een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Rentemiddeling – beter dan niets doen!

Hypotheken.blog.nlZit jij nog vast aan een lange rentevaste periode? De periode openbreken zal een hoge boeterente opleveren. Een goed alternatief is rentemiddeling. Hierbij kun je profiteren van de huidige zeer lage hypotheekrente en je brengt je lasten omlaag zonder dat je de hypotheek over hoeft te sluiten.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de te betalen hypotheekrente vermengd met de actuele rentestand. Je betaalt bijvoorbeeld nu 5% en de marktrente bedraagt op dit moment 3,5%. Na rentemiddeling komt de te betalen rente bijvoorbeeld uit op 4,5%.

Hypotheek al deels afbetaald? Mogelijk kan de hypotheekrente omlaag

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteBen je fanatiek aan het aflossen op je hypotheek? Wist je dat de hypotheekrente verlaagd kan worden als de hypotheekschuld afneemt? Dit komt door risico-opslagen die banken in de hypotheekrentes verwerken.

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om extra af te lossen op de hypotheekschuld. Met name aflossen op de aflossingsvrije hypotheek is populair. Achteraf hebben veel huiseigenaren spijt van deze hypotheekvorm. Het is een goedkope hypotheekvorm, maar de schuld blijft op het huis rusten tot het huis wordt verkocht.

Ik kan mijn hypotheek zelf regelen!

Profit.Het afsluiten van een hypotheek gaat je €2.500 tot €3.000 kosten. Gelukkig zijn er goedkopere opties. Wat nu als je zelf goed weet wat het beste voor jou is? In dat geval kun je veel geld besparen door te kiezen voor execution only.

Voor het adviseren en het bemiddelen brengt de onafhankelijke hypotheek adviseur duizenden euro’s in rekening. Dit lijkt een zeer groot bedrag, maar tot 1 januari 2013 (instellen provisieverbod) kregen de adviseurs voor een gemiddeld huis een nog veel hogere vergoeding. Door de hypotheek rechtstreeks bij een bank af te sluiten kun je veel geld besparen aan advieskosten, maar het nadeel is dat de bank alleen eigen producten aanbiedt. Ben je zelf goed thuis in hypotheken en heb je de persoonlijke begeleiding niet nodig? Kies dan voor execution only.