Door je telefoon geen hypotheek

Wie vanaf mei van dit jaar een telefoon “koopt” bij z’n abonnement kan problemen krijgen om nog een hypotheek af te sluiten. Deze leningen worden namelijk geregistreerd bij het BKR. De korting die je krijgt op de koopsom van de telefoon wordt vanaf dat moment gezien als een schuld. Tenminste, voor zover de korting hoger is dan €250. Door het nemen van een telefoon bij een abonnement kan een hypotheek afsluiten lastiger worden.

Het is wel terecht want in telefoonabonnementen wordt vaak een substantieel deel van de maandlast gebruikt om de telefoon af te betalen. De nieuwste iPhone voor een paar tientjes terwijl de telefoon bijna duizend euro in aanschaf kost. Dit is dus gewoon een lening. De aflossing is vaak een zwaardere last dan de kosten van het bellen, sms’en en het internetten. Dit heeft ook gevolgen voor de telefoonaanbieders.

Leningen verstrekken in plaats van telefoonabonnementen

De abonnementen met de “gratis” telefoons zijn voor consumenten niet transparant. Dat gaat veranderen vanaf mei van dit jaar. De aanbieders moeten de telefoon en de abonnement gaan splitsen. Ze moeten duidelijk aangeven wat je betaalt voor de telefoon en wat voor het abonnement. Ook moeten de aanbieders duidelijk vermelden welke rente verschuldigd is over het kredietdeel van de maandlast. Ook gaan ze vermelden wat de totale kosten worden. Omdat ze kredieten gaan verstrekken krijgen ze ook te maken met het Bureau Kredietregistratie (BKR). Deze organisatie registreert leningen.

Denk aan je hypotheek

Besef je goed dat een kleine lening voor een telefoon ervoor zorgt dat je duizenden euro’s minder aan hypotheek kunt krijgen. De BKR notering kan pas weer verwijderd worden als de telefoon volledig is afbetaald. Bij de meeste telefoonabonnementen duurt het dus twee jaren. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar houd er in ieder geval rekening mee.

 

Lees ook:Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking
Lees ook:Extra investeren in je huis met de juiste lening
Lees ook:Strengere hypotheeknormen vanaf 2015
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente
Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.