Ik kies de annuïteitenhypotheek! Of toch de lineaire?

Tot 2013 was het moeilijk kiezen tussen de diverse hypotheekvormen. Doordat er voor nieuwe hypotheken nog maar twee vormen recht geven op hypotheekrenteaftrek is het overzichtelijker geworden. Je kiest de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. De eerste is populairder, maar de lineaire hypotheek zorgt voor dalende maandlasten.

Beide hypotheekvormen zorgen voor een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Wat is een lineaire hypotheek?
Dit is de eenvoudigste hypotheekvorm van de twee. Je deelt de hypotheekschuld door het aantal maanden van de looptijd. De uitkomst is de maandelijkse aflossing. Verhoog dit bedrag met de verschuldigde hypotheekrente op dat moment, en je hebt je hypotheeklast.

Voorbeeld: Hypotheek van €216.000 met een looptijd van dertig jaar. De hypotheekrente bedraagt 2,5%. Wat is de maandlast:
In de 1e maand is er verschuldigd: €216.000 / 360 maanden = €600
2,5% van €216.000 = €5.400 / 12 maanden = €450
Totale maandlast: €1.050
De tweede maand is de hypotheeklast gezakt naar: €1.048,75

Wat is een annuïteitenhypotheek?
Deze hypotheekvorm zorgt voor vaste maandlasten gedurende de looptijd. In de eerste jaren los je langzaam af doordat de maandlast vooral bestaat uit verschuldigde hypotheekrente. De samenstelling van de maandlast gaat langzaam veranderen. Steeds minder rente en meer aflossingen.

Uitgaande van de gegevens uit het voorbeeld van de lineaire hypotheek, komt de maandlast bij de annuïteitenhypotheek uit op: €853 (afgerond).

Uiteraard worden deze lasten nog verhoogd met noodzakelijke verzekeringen.

Welke vorm de beste keuze voor jou verschilt.

Lees ook:Verdubbeling goedkope koophuizen tot €100.000
Lees ook:Ook in juni meer hypotheekaanvragen
Lees ook:Lagere hypotheekrente, als….
Lees ook:Lage hypotheekrente doet de huizenmarkt goed
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek? Alleen bij annuïteit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.