Categorie: "Verstrekkers"

ZZP’ers en flexwerkers kunnen eenvoudiger een hypotheek krijgen

500 Euro in 50 Euro ScheinenZZP’ers en flexwerkers hebben vaak moeite om een hypotheek te krijgen. Dit komt doordat banken te weinig mee gaan in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er worden steeds minder vaste arbeidsovereenkomsten weggegeven en wisselen van werkgever hoeft niet te betekenen dat je geen stabiel inkomen hebt. Huis & Hypotheek en de Hypotheekshop gaan samen met Obvion (Rabo) en Florius (ABN) een proef van een half jaar starten om meer met deze doelgroep mee te denken.

Vooral startende ZZP’ers en flexwerkers met weinig werkervaring lopen bij banken tegen een muur op. Indien ze goede vooruitzichten hebben, hoeven ze in de proef niet te voldoen aan de eis om over 3 jaren de inkomsten op te geven. In plaats van naar het verleden, wordt er in de pilot juist gekeken naar de toekomst.

Willen banken restschulden financieren?

Profit.Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over de mogelijkheden om restschulden mee te financieren in een nieuw af te sluiten hypotheek. Er blijken grote verschillen te zitten in het beleid van de diverse banken.

Je mag dit jaar maximaal een hypotheek afsluiten tot 104% van de koopsom van een huis. Bijkomende kosten zijn dus nu nog maar gedeeltelijk mee te financieren. Banken mogen hogere bedragen verstrekken indien een klant restschulden uit een vorige woning mee wil financieren. Veel banken zijn niet bereid om mogelijkheden te bieden.

Hypotheek bij verzekeraar afsluiten

Money in chainsOver het jaar 2013 heeft de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, de Rabobank, ruim vier procent marktaandeel verloren. Er worden juist meer hypotheken verstrekt door verzekeraars.

Banken zijn mede door opgelegde strengere kapitaaleisen voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Verzekeraars hebben kapitaal beschikbaar en banken moeten nu juist grotere buffers gaan vormen en hebben minder geld beschikbaar om uit te lenen. Daarnaast is een groot verschil dat verzekeraars hun kapitaal voor een langere periode kunnen uitlenen. Banken moeten meer kapitaal beschikbaar houden.

Hypotheekrentes SNS kunnen toch omlaag

Das EigenheimDe SNS Bank wil snel groeien op het gebied van hypotheekverstrekkingen, dus gaan zij de hypotheekrentes extra verlagen. Waarom hebben wij deze extra marge niet eerder teruggekregen?

Volgens Hypotheeknaarnul gaat de SNS Bank uit concurrentieoverweging een verlaging van de hypotheekrente doorvoeren van 0,2% tot 0,25%. Uitgedrukt in een percentage stelt het niet veel voor, maar in euro’s toch aanzienlijk. Stel, u zet uw hypotheekrente vast voor een periode van tien jaren tegen 5,5%. Uw buurman zet over een paar maanden ook zijn hypotheekrente bij SNS vast tegen een hypotheekrente van 5,25%. Uitgaande van een hypotheek van €200.000, betaalt de buurman per maand €41,67 minder. Over tien jaar betaalt u €5.000 meer dan uw buurman.

SNS Bank wil door de verlaagde hypotheekrente haar marktaandeel van 1,5% laten groeien naar 5% of 6%. Rabobank, ING en ABN Amro bezitten samen 75% van de markt. De grootbanken zullen waarschijnlijk niet onder de indruk zijn van de actie van de SNS Bank.

Jammer dat wij deze schijnbaar extra marge niet eerder hebben teruggekregen van de SNS Bank.

Hypotheekrente Rabobank zó laag?

De Rabobank staat erom bekend dat ze haar hypotheekrente tarieven niet publiceert. Heel lastig voor vergelijkers en hypotheekadviseurs. Want hoe weet je dan waar echt de laagste hypotheekrente aangeboden wordt? Gelukkig is het per 1 januari 2013 voor alle banken verplicht om de hypotheekrente openbaar te maken. Oók voor Rabo.

ING krabbelt echt terug

Ah kijk! Waar ABN Amro vooralsnog halsstarrig vasthoudt aan de verhoging van de opslag op de variabele hypotheekrente, blijkt ING te zijn teruggekrabbeld. Die hadden immers ook een verhoging aangekondigd. Nu was de opslag daar al 2,4% en wilden ze die verhogen naar 2,75%. Niet zo heftig als ABN Amro, die van 1% naar 2% gaat. Met die 2% is ABN Amro dan immers nog steeds goedkoper dan ING Bank.