ZZP’ers en flexwerkers kunnen eenvoudiger een hypotheek krijgen

ZZP’ers en flexwerkers hebben vaak moeite om een hypotheek te krijgen. Dit komt doordat banken te weinig mee gaan in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er worden steeds minder vaste arbeidsovereenkomsten weggegeven en wisselen van werkgever hoeft niet te betekenen dat je geen stabiel inkomen hebt. Huis & Hypotheek en de Hypotheekshop gaan samen met Obvion (Rabo) en Florius (ABN) een proef van een half jaar starten om meer met deze doelgroep mee te denken.

Vooral startende ZZP’ers en flexwerkers met weinig werkervaring lopen bij banken tegen een muur op. Indien ze goede vooruitzichten hebben, hoeven ze in de proef niet te voldoen aan de eis om over 3 jaren de inkomsten op te geven. In plaats van naar het verleden, wordt er in de pilot juist gekeken naar de toekomst.

Om dit te kunnen maken de financiële instellingen gebruik van een scan dat is ontwikkeld door arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. De scan moet een voorspelling kunnen doen over de inkomsten in de toekomst.

Hoogopgeleide starters krijgen kansen krijgen op de huizenmarkt
De mogelijkheid om een hypotheek te krijgen zal geboden worden aan flexwerkers en ZZP’ers waarvan de verwachting in dat ze gaan slagen in hun activiteiten. In de scan wordt er gekeken naar de kansen op de arbeidsmarkt in de komende 5 jaren. Vooral hoogopgeleide starters zullen op deze manier aan een hypotheek geholpen kunnen worden.

Banken beginnen eindelijk in te zien dat er iets moet veranderen in het beleid. Het ligt natuurlijk niet volledig aan de banken zelf. De gestelde normen worden vaak opgelegd vanuit de toezichthouders. De Rabobank en de ABN Amro laten het testwerk doen door de kleine zusjes, maar het is een goed begin.

Lees ook:Flexibel contract, en toch een hypotheek
Lees ook:Mijlpaal voor Wouter Bos
Lees ook:Flexwerkers maken het moeilijk
Lees ook:Handleiding bij hypotheekproblemen
Lees ook:Een betaalbare hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.