Toch weer hogere hypotheek mogelijk

Daar zijn ze al: de eerste tekenen van versoepeling van de hypotheekmogelijkheden. Onze ministers van Wonen (Stef Blok)  en Financiën (Jeroen Dijsselbloem) gaan dit regelen. 

Het versoepelen van de hypotheekregels gebeurt specifiek voor degenen die een loonsverhoging in het vooruitzicht hebben. Ze hopen hiermee vooral starters een beetje te helpen, om toch een woning te kunnen kopen. Door loonstijgingen mee te nemen in de berekeningen wordt de maximale hypotheek die zij kunnen krijgen direct flink hoger. Lijkt mij beter dan dat noodfonds waar ING mee kwam.

Op dit moment kun je trouwens ook wel een hypotheek krijgen als je weet dat er een loonsverhoging aan zit te komen. Alleen moet die dan wel binnen zes maanden doorgevoerd worden, en de werkgever moet het vastleggen op papier. Dat wordt nu kennelijk soepeler.

De termijn van zes maanden mag dan langer, alleen hoe lang? Dat moet per geval worden bepaald, ergens tussen een paar maanden tot een paar jaar. En vastleggen, moet dat nog? Dat staat er niet bij. Kennelijk ter beoordeling aan de bank, of de verwachting realistisch is. Daar zullen de banken wel blij mee zijn, dat ze die ruimte weer een beetje gaan krijgen. Al zullen ze nog steeds wel goed moeten kunnen motiveren denk ik – anders krijgen ze alsnog de AFM op hun dak.

Lees ook:Van half jaar naar drie jaar
Lees ook:Huis kopen via veiling?
Lees ook:Zou het helpen?
Lees ook:Hypotheekrente blijft maar zakken
Lees ook:Volkskrant corrigeert cijfers BKR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.