Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?

hypotheken.blog.nlEr is de laatste jaren al fors gesneden in de hypotheekrenteaftrek, maar een aantal politieke partijen willen nog verder snijden. Wat zijn hun plannen ?

De regeling van de hypotheekrenteaftrek is een grote kostenpost voor de Nederlandse schatkist. De gezamenlijke Nederlandse hypotheekschuld is namelijk nog steeds torenhoog.

Fiscaal voordeel omlaag
Huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen een tarief van 50%. Dit is al een versobering. Een aantal jaren geleden was het nog 52%. In stapjes van 0,5% wordt het fiscaal voordeel op lange termijn verlaagd naar 38%. De D66 wil de daling sneller doorvoeren, namelijk met 2% per jaar. De CDA wil een verdere verlaging, dus zelfs nog onder de 38%.

Hypotheekschuld maximeren
Een ander plan is om een bovengrens te stellen aan de hypotheekschuld. De ChristenUnie en de PvdA pleiten ervoor om op termijn alleen nog maar hypotheekrenteaftrek te bieden voor huizen tot vijf ton. De SP is bereid om nog verder te gaan, namelijk een verlaging naar €350.000.

De hypotheekrenteaftrek volledig overboord
GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek volledig schrappen. In 24 jaren moet het fiscaal voordeel in stapjes afgebouwd worden. Ook VNL ziet het afschaffen zitten. De Vrijzinnige Partij wil de hypotheekrenteaftrek afhankelijk maken van de woon-werkafstand. Werk jij meer dan 10 kilometer van je werk af? Dan verlies je de hypotheekrenteaftrek. Grote onzinmaatregel natuurlijk!

Nu maar afwachten wat het gaat worden.

Lees ook:Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd
Lees ook:Hoe lang blijven wij de hypotheekrenteaftrek nog houden?
Lees ook:Ultieme doel om hypotheek naar nul te krijgen
Lees ook:Bijleenregeling in het kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.