Bijleenregeling in het kort

De laatste jaren zijn er een aantal aanpassingen in de regeling rondom de fiscale aftrek van hypotheekrente aangebracht. Daarmee is de beperking van de hypotheekrenteaftrek in feite ingezet, alleen niet met schokkende maatregelen die in één keer heel Nederland in financiële problemen brengen. Eén van die aanpassingen is het beperken van de aftrek tot een duur van 30 jaar. Een andere is de Bijleenregeling.

De basis van de Bijleenregeling is dat je de overwaarde die je gerealiseerd hebt bij verkoop van een woning niet fiscaal aftrekbaar kunt lenen bij de financiering van een nieuwe woning.

Een vereenvoudigd voorbeeld:
Je verkoopt je woning voor € 200.000 terwijl je een hypotheek had van € 150.000. Gerealiseerde overwaarde: € 50.000.
Je koopt een andere woning voor € 300.000, met kosten koper en verbouwing heb je in totaal € 370.000 nodig. De fiscus zegt dan: fiscaal aftrekbaar is de rente over € 320.000, namelijk de benodigde gelden (€ 370.000) minus de gerealiseerde overwaarde (€ 50.000).

Tot zover niet zo ingewikkeld. Maar er zijn wat situaties denkbaar waarin de regel niet zo gemakkelijk toe te passen is. 

Een afwijking van de regel geldt bijvoorbeeld wanneer je verhuist naar een goedkopere woning. Stel, je verkoopt je woning voor € 400.000 en had een hypotheek van € 200.000. Je koopt er een appartement van € 250.000 voor terug. Dan mag je wel de hypotheek van € 200.000 fiscaal aftrekbaar aanhouden, terwijl het volgens de basisregel € 50.000 zou zijn.

En als je een woning met verlies verkoopt? Het is niet zo dat je dan recht hebt op fiscale aftrek over méér dan het bedrag dat je nodig hebt voor je nieuwe woning. Bij verkoop van de nieuwe woning binnen vijf jaar met winst, kun je het eerdere verlies hier wel mee verrekenen.

Wat te denken van situaties van trouwen, samenwonen en scheiden? Daarin kunnen zeer ingewikkelde berekeningen ten aanzien van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheek nodig zijn. Hierbij heb je echt een specialist nodig.

Tot slot: wanneer je een woning met winst hebt verkocht en vijf jaar lang geen eigen woning hebt, dan kun je daarna een nieuwe woning weer volledig fiscaal aftrekbaar financieren

Lees ook:Goedkoper wonen geen uitzondering meer
Lees ook:Eigen geld in je huis
Lees ook:Hypotheek aflossen of bijstorten?
Lees ook:Wat kan ik met de overwaarde in mijn huis doen?
Lees ook:Een huis deels financieren met overwaarde

0 reacties op “Bijleenregeling in het kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.