Hoe lang blijven wij de hypotheekrenteaftrek nog houden?

Het heeft jaren geduurd tot de politieke partijen het lef hadden om de hypotheekrenteaftrek drastisch te beperken. Nu de eerste stap gezet is zullen er meerdere volgen de komende jaren.

Tijdens het verantwoordingsdebat over het begrotingsjaar 2012 heeft Halbe Zijlstra van de VVD aangegeven de hypotheekrenteaftrek af te willen schaffen bij een fundamentele aanpassing van ons belastingstelsel. De aftrek moet er voorzichtig uitgesleuteld worden. De komende jaren zal hier nog veel over gesproken worden, maar de politiek is de volgende stap alweer aan het voorbereiden lijkt het.

De kans dat de hypotheekrenteaftrek op termijn gaat verdwijnen is aanwezig. Dit zal niet gebeuren binnen een paar jaren, maar op langere termijn is het zeker niet uit te sluiten. Uiteraard komt er een soort van een compensatie, maar huizenbezitters met een hoge hypotheek zullen de gevolgen zeker gaan merken. De financiële gevolgen kunnen bijvoorbeeld opgevangen worden door een verlaging van de inkomstenbelasting.

Er zal nog veel gesproken worden over de hypotheekrenteaftrek. Uiteindelijk zal de regeling verder versoberd worden. Het lijkt mij logisch dat ze proberen om de gevolgen voor de bestaande huiseigenaren zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook:Nederlandse huizenprijzen ongeveer op niveau van buurlanden
Lees ook:DNB-directeur denkt er anders over
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Zou het helpen?
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.