Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd

In 2013 is de regeling van de hypotheekrenteaftrek sterk versoberd. Volgens Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is dit nog niet voldoende. De hypotheekrenteaftrek is nog steeds een te dure regeling en het bevorderd het hoog houden van de hypotheekschuld.

Volgens de heer Knot moet de eigen woning in box 3 van ons belastingstelsel terecht komen. Dit zou volgens hem uitgevoerd moeten worden door het volgende kabinet vanaf 2017.

Hypotheekrente niet meer aftrekbaar van het inkomen
Ons belastingstelsel bestaat uit drie boxen. In box 1 zit de eigen woning en het inkomen. In box 2 zit het aanmerkelijk belang en in box 3 zit het vermogen. De betaalde hypotheekrente kan nu worden afgetrokken van het inkomen. Indien de eigen woning over gaat naar box 3 komt dit fiscaal voordeel te vervallen. De eigenwoningschuld verlaagd wel het vermogen in box 3, maar het fiscaal voordeel gaat grotendeels verloren.

Blijven de hypotheeklasten betaalbaar?
Het afschaffen van de mogelijkheid om betaalde hypotheekrente af te trekken van het inkomen, zal grote gevolgen hebben voor huiseigenaren. De meeste huiseigenaren profiteren namelijk van een fiscaal voordeel van 42%. Dit zal tot gevolg hebben dat de bruto hypotheeklasten de netto hypotheeklasten worden. De eigenwoningforfait zal waarschijnlijk in dat geval ook wegvallen, maar dat zal het verschil niet goedmaken.

Waarschijnlijk blijft het gewoon bij een idee!

Lees ook:Hypotheekrente vooruit betalen
Lees ook:Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis
Lees ook:Verruiming schenkingsmogelijkheden voor kopen huis

4 reacties op “Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd

 1. Samsier

  Meneer Knot zoekt altijd de publiciteit.Waarom hij dat doet.Joost mag het weten.
  Gelukkig zien heel veel journalisten hem over het hoofd.
  Hij heeft een riant salaris notabene BOVEN de balkenende norm en dan nog alle
  ander bijkomende zogenaamde onkosten vergoedingen.Houd u a.u.b uw mond Meneer Knot.
  Laat hem e.e.a eerst rechtzetten voordat hij kritiek heeft over de hypotheekaftrek.
  De hypotheekrente aftrek is toen een wettelijke gedane belofte die kun je niet zomaar schrapen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. ted

  of we niet genoeg hebben van dit soort figuren met een top salaris ik hoop voor u meneer knot dat je een keer stenen zult vreten

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ron

  > Waarschijnlijk blijft het gewoon bij een idee!

  Heerlijk zo’n mening die verder niet wordt onderbouwd. Waarom denk je dat? De hypotheekrenteaftrek was vanaf het begin een draak van een regeling, waar we echt vanaf moeten. Het duurt heeeel lang, maar dat dat zo is, zien steeds meer mensen in. Het tij lijkt nu eindelijk ook politiek te keren en dus gaat het mes er in. Godzijdank.
  Ik ben er van overtuigd dat de denkbeelden van Knot zullen worden doorgevoerd, alleen over de termijn bestaat nog onduidelijkheid. Er zal een overgangsregeling moeten komen, die mogelijk tot tientallen jaren zal strekken. Maar dat het gebeurt… ik verzeker het je.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Juul Dijkhuis

  Ron – Er is al veel vaker gesproken over een volledige herziening van de HRA, maar het doorvoeren wij wijzigingen zijn zeer ingrijpend.Je kunt huiseigenaren niet in één keer de aftrek ontnemen zonder op de een of andere manier te zorgen voor een compensatie. Veel huiseigenaren kunnen rond komen dankzij een voorlopige teruggave.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.