Categorie: "Hypotheekmarkt"

Een huis deels financieren met overwaarde

Hypotheken.blog.nlHuiseigenaren die hun huis met een flinke winst verkopen, hebben ruime mogelijkheden op de huizenmarkt. De overwaarde neemt namelijk al een behoorlijke hap uit de koopsom van een nieuwe woning. Zeker met de huidige lage rente kan een ander huis kopen zeer interessant zijn.

Door de zeer lage rentestand liggen er kansen op de huizenmarkt. Dat geldt zeker ook voor huiseigenaren die nog een stap willen zetten op de huizenmarkt. Met een flinke overwaarde kun je een duurder huis kopen tegen lasten die lager zijn dan de maandlasten van de oude woning.

Hypotheken zijn uitverkocht

Hypotheken.blog.nlBij Bouwe zet als hypotheekverstrekker geld uit van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Dus niet via de traditionele banken, maar bij beleggers die geld over hebben. Het geld wordt weer uitgeleend aan kopers van huizen. Vaak gaat het om hypotheken met een zeer scherpe hypotheekrente, maar nu even niet! De hypotheken met langlopende rentevaste periodes zijn op. Ze zijn uitverkocht!

Hypotheekadviseurs kunnen tijdelijk geen offertes meer aanvragen voor rentevaste periodes van 15 jaar of langer. Hypotheken met kortere rentevaste periodes zijn nog wel mogelijk. De financieringsruimte van Bij Bouwe is volledig ingezet.

Twee weken bedenktijd voor hypotheek

MaisonUiterlijk op 21 maart moet in Nederland wettelijk vastgelegd zijn dat hypotheken een bedenktijd hebben van twee weken. Dit moet op basis van Europese regels. Dit moet zorgen voor een betere bescherming van de belangen van huizenkopers.

Je sluit een hypotheek af, en om de één of andere reden heb je er achteraf spijt. Door de twee weken bedenktijd kun je er nog onderuit, maar heeft dit toegevoegde waarde? In uitzonderingsgevallen zal dat zeker het geval zijn.

De Nederlandse hypotheekschuld loopt weer op

MaisonIn het 3e kwartaal van 2015 is er voor €2,8 miljard aan hypotheken afgesloten door particulieren. De omvang van de aflossingen overtreffen de nieuwe leningen niet meer. Dit was ook al in het 2e kwartaal het geval. Deze ommekeer wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verbeterde huizenmarkt.

In het 3e kwartaal zijn er 30% meer huizen verkocht in vergelijking met het 3e kwartaal van 2014. Volgens het CBS worden de huizen ook weer duurder verkocht. Er is namelijk een stijging van 2,9% gemeten.

Het loopt storm bij de banken

Sparschwein 32Banken worden deze maand overladen met verzoeken. Enerzijds wordt dit veroorzaakt doordat huiseigenaren gewezen zijn op de mogelijkheden van rentemiddeling en verlaging van de risico-opslag in de hypotheekrente. Anderzijds door de aantrekkende huizenmarkt.

In de laatste twee weken van het jaar is het altijd al lastig om bij banken nog verzoeken gericht op de hypotheek rond te krijgen. Nu hebben ze het probleem dat alles even samenloopt. In actualiteitenprogramma Kassa is er aandacht geschonken aan de risico-opslag in hypotheekrente. Huiseigenaren hebben vaak recht op een korting op de hypotheekrente doordat de hypotheek gedeeltelijk is afbetaald.

Hypotheken worden niet meer standaard bij de grootbanken afgesloten

100 Euros money stackDe Nederlandse hypothekenmarkt is altijd beheerst door de drie grote Nederlandse banken, namelijk de Rabobank, ING en de ABN Amro. De glorietijden zijn voorbij voor deze banken. Bij het nieuw afsluiten van een hypotheek letten Nederlanders nu beter op hun portemonnee. In het derde kwartaal van 2015 is de marktaandeel van deze banken onder de 50% gezakt.

Sinds 2006 wordt er gemeten hoeveel hypotheken er bij welke banken en andere geldverstrekkers worden afgesloten. In 2008 werd nog meer dan 70% van de nieuwe hypotheken afgesloten bij één van de grootbanken. Deze banken raken steeds meer marktaandeel kwijt aan verzekeraars en indirect aan pensioenfondsen.

Steeds meer hypotheken overgesloten

Three rolls of 50 euro billsIn het eerste kwartaal van 2015 hebben 10.760 huiseigenaren hun hypotheek overgesloten. Dat is maar liefst een stijging van 33% ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Deze cijfers blijken uit de hypotheekmonitor van IG&H Consulting & Interim. De zeer lage hypotheekrente is uiteraard de belangrijkste reden voor de groei. Ook de stijgende huizenprijzen dragen hieraan bij. Er staan nu minder huizen onder water. Hierdoor is het eenvoudiger geworden om de hypotheek over te sluiten.