De Nederlandse hypotheekschuld loopt weer op

In het 3e kwartaal van 2015 is er voor €2,8 miljard aan hypotheken afgesloten door particulieren. De omvang van de aflossingen overtreffen de nieuwe leningen niet meer. Dit was ook al in het 2e kwartaal het geval. Deze ommekeer wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verbeterde huizenmarkt.

In het 3e kwartaal zijn er 30% meer huizen verkocht in vergelijking met het 3e kwartaal van 2014. Volgens het CBS worden de huizen ook weer duurder verkocht. Er is namelijk een stijging van 2,9% gemeten.

Gezamenlijke hypotheekschuld stijgt dus weer
In 2014 is de totale Nederlandse hypotheekschuld gezakt naar €632 miljard. Dit was een daling van €1 miljard. In 2015 zal dit bedrag weer gestegen zijn. Deze schuld wordt hoog gehouden doordat er in het verleden veel aflossingsvrije hypotheken verstrekt zijn. Deze schulden worden pas afbetaald bij verkoop van de woning. Ook zijn er veel hypotheekvormen die de aflossing doorschuiven naar de einddatum van de hypotheek. Sinds 2013 mogen deze hypotheekvormen niet meer voor nieuwe hypotheken, maar het effect hiervan zal niet zorgen voor een snelle daling van de gezamenlijke hypotheekschuld.

Lees ook:Nederlandse hypotheekschulden dalen
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:Hypotheekmarkt stort in
Lees ook:Hypotheken worden niet meer standaard bij de grootbanken afgesloten
Lees ook:Weer meer hypotheken afgesloten in maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.