Wij sparen minder en lossen meer af

Nederlanders zijn goed in sparen. De laatste jaren blijken steeds meer huiseigenaren ervoor te kiezen om een deel van hun spaargeld te storten in hun hypotheek.

Wat doe je als je hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van je huis? Je gaat een deel van de hypotheek aflossen. Vorig jaar is de gezamenlijke hypotheekschuld voor het eerst gedaald. In 2012 bedroeg de schuld nog €653 miljard. In 2013 is de schuld gezakt naar €637 miljard. Dit wordt deels veroorzaakt door extra aflossingen.

Een extra reden om af te lossen is de treurige rentevergoeding die je nu kunt krijgen over je spaargeld. Met pijn en moeite kun je 1,75% rente krijgen. De ECB heeft vorige week net weer de rente verlaagd. Een verdere daling van de spaarrente is dus niet uit te sluiten. Als je een hypotheekrente moet betalen van 4% of hoger, lijkt het extra aflossen wel zeer aantrekkelijk.

Toch is het niet in alle gevallen aantrekkelijk om extra af te lossen. Ga eerst een gesprek aan met je hypotheekadviseur, voordat je je hypotheekschuld gaat verlagen. In de spaarhypotheek is het bijvoorbeeld verstandiger om extra te storten in de aan de hypotheek gekoppelde polis.

Lees ook:Nederlandse hypotheekschulden dalen
Lees ook:Steeds minder financieel belang bij extra aflossen
Lees ook:Meer aflossen, minder sparen
Lees ook:Spaarrente naar nul – nu aflossen?
Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek

Eén reactie op “Wij sparen minder en lossen meer af

 1. P. Muns

  Hallo Juul,
  Bedankt voor de blog.
  Wat ik zo vreemd vind is dat banken zo op het aflossen van hypotheken gefocussed zijn. Hoe zal dat nou komen? Ach ja, dat komt natuurlijk door de disbalans in hun eigen boeken. Wie zijn er dus het meest gebaat bij aflossen op hypotheken? Juist: de banken.
  Klakkeloos de berichten en emotie in de media volgen en zonder gedegen hypotheekadvies je zuurverdiende spaargeld aflossen op de hypotheek, omdat de waarde van je huis is gedaald? Dat kan zeer ongewenste situaties creëren bij verlies van werk, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Je verkleint immers je liquiditeit, de mogelijkheid om tegenslag op te vangen. Mijn advies is: ga in gesprek met een hypotheekadviseur, laat uw huidige situatie in het huidige klimaat toetsen. Bespreek uw wensen en gevoelens over uw financiële situatie en loop met een fris hypotheekadvies weer naar buiten.
  P. Muns
  het hypotheekadvies huis

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.