Wat gebeurt er met mijn hypotheek na een scheiding?

netjesscheiden_hypothekenblogIn 2011 en 2013 zijn de hypotheekregels aangescherpt. Dit geldt niet alleen voor mensen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten voor een koopwoning, maar ook voor stellen die gaan scheiden en al een hypotheek hebben.

Wie in gemeenschap van goederen getrouwd is en een koophuis bezit, is namelijk voor 50 procent eigenaar van deze woning. Blijft één van de twee partners na de scheiding in het huis wonen, dan moet hij of zij de ex-partner de helft van de waarde van het huis betalen. Bovendien verandert de hypotheek door het uitkopen van de ex-partner: voor de oorspronkelijke helft van de hypotheek blijven de oude regels bestaan, maar voor het deel dat overgenomen wordt, gelden de nieuwe regels.

3 belangrijke wijzigingen in de hypotheekregels

Het is dan ook belangrijk om te weten welke hypotheekregels van invloed zijn bij het overnemen van het hypotheekdeel van je ex-partner. Dit zijn de drie belangrijkste wijzigingen:

  • De maximale hoogte van de hypotheek is omlaag gegaan. In 2017 mag een nieuwe hypotheek nog maar 101% van de marktwaarde van de woning bedragen en vanaf 2018 is dit 100%.
  • Het is nu verplicht om een nieuwe hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen.
  • Nieuwe aflossingsvrije hypotheken mogen niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning.

Alle regels rondom het afsluiten van een nieuwe hypotheek en de hypotheekrenteaftrek vind je in dit document van de Rijksoverheid.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek

Heb je een koopwoning met een hypotheek en ga je uit elkaar waarna jij in de woning wil blijven wonen, dan krijg je dus te maken met de nieuwe hypotheekregels. In de praktijk betekent dit, dat je hypotheekverstrekker opnieuw naar je inkomen en de waarde van je huis gaat kijken. Zij willen immers weten of je in de nieuwe situatie de hypotheek kunt betalen.

Daarnaast zijn ook de volgende voorwaarden en regels voor de hypotheekrenteaftrek van toepassing wanneer één van de partners wordt uitgekocht:

  • De uitgekochte partner kan de helft van de hypotheekrente tot twee jaar na vertrek aftrekken onder de eigenwoningregeling.
  • Beide partners geven 50% van het eigenwoningforfait op. De uitgekochte partner mag dit echter aftrekken als alimentatie.
  • Wanneer de uitgekochte partner de hele rente betaalt en de helft hiervan als betaalde alimentatie opgeeft bij de Belastingdienst, moet de blijvende partner dit deel opgeven als ontvangen alimentatie.

Na twee jaar is het voor de uitgekochte partner niet meer mogelijk om de hypotheekrente af te trekken van de belasting. Vanaf dan moet de helft van de WOZ-waarde van de woning opgenomen in box 3 van de Belastingdienst.

Doordat er veel geregeld moet worden bij het uitkopen van de ex-partner en ook de hypotheekregels vrij ingewikkeld zijn, is het verstandig om gebruik te maken van de diensten van een scheidingsspecialist. Zij kunnen je adviseren over lastige financiële en juridische kwesties, maar ook de scheiding volledig voor je regelen. Hierdoor heb je de zekerheid dat alles goed geregeld wordt.

Uitkopen is vaak een aantrekkelijke optie

Gaan scheiden is nooit een fijne situatie, maar het wordt ingewikkelder wanneer jullie samen een koopwoning met hypotheek hebben. Vooral na het wijzigen van de hypotheekregels in 2013 is het niet meer zo vanzelfsprekend om op een eenvoudige manier al deze financiële kwesties te regelen.

Desondanks is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheid tot het uitkopen van één van de partners. De woning verkopen is immers – dankzij bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting – nog altijd financieel gezien minder aantrekkelijk. Daarnaast is het in het geval van thuiswonende kinderen prettig wanneer zij niet hoeven te verhuizen en op hun vertrouwde plek kunnen blijven wonen. Allemaal goede redenen om toch nog in de hypotheekregels te duiken en de beste optie te vinden!