Nederlandse hypotheekschulden dalen

In het tweede kwartaal van 2013 zijn de totale Nederlandse hypotheekschulden met twee miljard gezakt. De hypotheekschuld bedraagt nu €669,3 miljard. Dit blijkt uit gepubliceerde cijfers van het CBS. Het hypotheekschuld daalt nu voor het derde achtereenvolgende kwartaal.


Tot het laatste kwartaal van 2012 bleven iedere kwartaal de hypotheekschulden stijgen. Dit werd veroorzaakt doordat de hypotheekvormen uit het verleden erop gericht waren om de aflossing uit te stellen. Sinds 1 januari worden nieuw gesloten hypotheken afgesloten op basis van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In deze hypotheekvormen wordt er maandelijks afbetaald op de hypotheekschuld. Deze nieuwe eisen hebben echter niet gezorgd voor de daling van de hypotheekschulden. De belangrijkste reden van de daling is de trend om extra af te lossen op de hypotheekschuld.

Huiseigenaren lossen om meerdere redenen extra af. Ten eerste door het gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Bij het wegvallen van een deel van het inkomen zijn de hypotheeklasten mogelijk in de toekomst niet meer op te brengen. Ten tweede door de lage spaarrente van dit moment en ten derde om te voorkomen dat het huis onverkoopbaar gaat worden door een te hoge hypotheekschuld.

Voor meer informatie over het extra aflossen van uw hypotheek, zie mijn aflosblog.

Lees ook:De Nederlandse hypotheekschuld loopt weer op
Lees ook:Hypotheken worden niet meer standaard bij de grootbanken afgesloten
Lees ook:Aflossen op de hypotheek steeds populairder
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:Veel extra aflossingen in 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.