Hypotheek afsluiten en bank betaalt aan jou rente

In Spanje is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een negatieve hypotheekrente. De bank geeft jou dus een rentevergoeding. Een interessante ontwikkeling, maar helaas kunnen wij een negatieve hypotheekrente in Nederland wel vergeten.

Het zou toch mooi zijn. Je leent €200.000 en jij krijgt van de bank een rentevergoeding. De bank gaat jou dus betalen omdat jij geld geleend hebt. Dit lijkt denkbeeldig, maar het gebeurt al in Spanje. Laatst las ik al over een bedrijf dat een bedrag van een paar miljoen euro tijdelijk ging onderbrengen bij een spaarbank. In plaats van een rentevergoeding, moest het bedrijf een vergoeding betalen aan de bank.

De negatieve rente wordt veroorzaakt doordat de ECB miljarden euro’s de economie in pompt. Banken gaan onderling al gratis geld aan elkaar uitlenen of ze brengen zelfs al een negatieve rente in rekening.

Gaan wij in Nederland ook een negatieve hypotheekrente krijgen?
Dat is niet waarschijnlijk. De Nederlandse banken verwerken een hoge winstopslag in de hypotheekrentes. Hierdoor zullen de hypotheekrentes ver van de nulgrens af blijven. Daarnaast kiezen de meeste huiseigenaren ook nog voor een rentevast periode van 5 tot 10 jaren. In dergelijke hypotheekrentes zit ook de verwachting van de toekomst ingecalculeerd.

Helaas!

Lees ook:Krappe kapitaalmarkt = hoge hypotheekrente
Lees ook:In Denemarken een negatieve hypotheekrente?
Lees ook:Wat is er aan de hand met de hypotheekrentes?
Lees ook:Waarom moeten wij meer hypotheekrente betalen?
Lees ook:Rabobank verwacht sterk stijgende hypotheekrentes

Eén reactie op “Hypotheek afsluiten en bank betaalt aan jou rente

  1. Alexy

    Dat zou handig uitkomen, toevallig is het onze wens om na al het gezeik met de Rabo bank en ons huis onder water die kant op te gaan. Ik blijf deze informatie volgen. Zou wat voor Nederland zijn. Zo los je ook problemen op.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.