Een huis deels financieren met overwaarde

Huiseigenaren die hun huis met een flinke winst verkopen, hebben ruime mogelijkheden op de huizenmarkt. De overwaarde neemt namelijk al een behoorlijke hap uit de koopsom van een nieuwe woning. Zeker met de huidige lage rente kan een ander huis kopen zeer interessant zijn.

Door de zeer lage rentestand liggen er kansen op de huizenmarkt. Dat geldt zeker ook voor huiseigenaren die nog een stap willen zetten op de huizenmarkt. Met een flinke overwaarde kun je een duurder huis kopen tegen lasten die lager zijn dan de maandlasten van de oude woning.

Huis kopen tegen lage maandlasten
Stel, je bezit nu een huis met een verkoopwaarde van €250.000 met nog en hypotheek op het huis van €100.000. Je bent 5,5% rente verschuldigd over deze hypotheek. De rente is zo hoog omdat je er in het verleden voor gekozen hebt om de hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten. Na verkoop heb je een bedrag van €150.000 beschikbaar om weer te investeren in je droomhuis.

Na verkoop van je huis ga je voor een huis waarvoor je een kapitaal van €300.000 nodig hebt. Door de overwaarde uit je vorige woning heb je maar een hypotheek nodig van €150.000. Door de extreem lage rente kun je de hypotheekrente nu voor 15 jaar tegen 2% vastzetten. Aan rentelasten ga je betalen €150.000 x 2% = €3.000 / 12 = €250. Voor de oude hypotheek waren de rentelasten: €458,33. Uiteraard komen er nog wel kosten voor de aflossing bij.

Huiseigenaren met een overwaarde kunnen dus nu eenvoudig doorstromen naar een duurder huis. Het voordeel is namelijk dat je van de huidige te dure hypotheek af bent.

Lees ook:Huis kopen steeds interessanter
Lees ook:Heeft jouw hypotheek een verhuisregeling? Zet de rente lang vast!
Lees ook:Steeds meer vraag naar hypotheken
Lees ook:Lage hypotheekrente doet de huizenmarkt goed
Lees ook:Hypotheekrente sterk gedaald in 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.