Twee weken bedenktijd voor hypotheek

Uiterlijk op 21 maart moet in Nederland wettelijk vastgelegd zijn dat hypotheken een bedenktijd hebben van twee weken. Dit moet op basis van Europese regels. Dit moet zorgen voor een betere bescherming van de belangen van huizenkopers.

Je sluit een hypotheek af, en om de één of andere reden heb je er achteraf spijt. Door de twee weken bedenktijd kun je er nog onderuit, maar heeft dit toegevoegde waarde? In uitzonderingsgevallen zal dat zeker het geval zijn.

Een hypotheek is geen autoverzekering
Kopers van een huis beseffen zich vaak onvoldoende wat de impact is van een hypotheek. Gedurende een periode van tot wel dertig jaar gaat de hypotheek een groot deel van je vaste lasten bepalen. Het afsluiten van een hypotheek moet dus een weloverwogen beslissing zijn. De meeste huizenkopers gaan bij één partij advies inwinnen en sluiten de hypotheek af. Eigenlijk zou iedereen minimaal één second opinion moeten inwinnen. Je moet namelijk wel zeker zijn van de beslissing.

De twee weken bedenktijd kan gebruikt worden om de beslissing toch nog te heroverwegen. In de praktijk zal blijken dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de bedenktijd.

Lees ook:Wat gaat de hypotheekrente doen?
Lees ook:Hypotheek afsluiten? Weet wat de mogelijkheden zijn
Lees ook:Extra investeren in je huis met de juiste lening
Lees ook:Stormloop op hypotheken
Lees ook:Pensioengeld niet gebruiken om direct af te lossen

2 reacties op “Twee weken bedenktijd voor hypotheek

 1. jacqueline schaap

  goedenavond.
  2 weken voor de overdracht gaat de verkoop van onshuis niet door in verband met verlies van baan van onze koper.
  heel jammer maar wij hadden onze handtekening ook al gezet voor een ander huis.
  nu gaan ze een negatief bankadvies aanvragen kan dat zomaar met vriendelijke groet j schaap

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul

  Dat is mogelijk als de financieringsbeding nog van kracht is. In het koopcontract is waarschijnlijk vastgelegd tot welke datum de kopers onder de koop uit kunnen als ze de financiering niet rond kunnen krijgen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.