Dikke hypotheekwinsten

Wat een verrassing…banken maken winst op hypotheken! Tevéél winst, zo stellen een paar economen. Ze hebben er een studie van gemaakt, dus ze zullen het wel weten. Maar vertellen ze eigenlijk iets nieuws?

Nou nee. De marges die zijn verwerkt in de hypotheekrente zijn gestegen. Dat wisten we natuurlijk allang. Daarover zien we regelmatig berichten langskomen van bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. En niet te vergeten het onderzoek van de NMa in 2010/2011. Nee, illegale prijsafspraken waren er niet – er was gewoon sprake van een gebrek aan concurrentie.

Dat is nu niet anders. Toch hebben twee economen het nog maar eens onderzocht, en er een artikel over gepubliceerd. Leuk wetenschappelijk, maar geen nieuws. Gebrekkige concurrentie – door de staat gesteunde banken mogen niet stunten met hypotheekrente – Rabobank heeft daardoor in feite een monopolie.

De Rabobank is het er overigens niet mee eens. Wel dat de marges gestegen zijn, maar niet dat er teveel winst gemaakt wordt op hypotheken. Sterker nog – de bank heeft een paar jaar lang verlies geleden op de hypotheekrente. Bij gebrek aan prijsvechters om tegen te concurreren is nu de winstmarge normaal, stelt Rabobank.

Tja, het is maar hoe je het ziet.

Lees ook:Handjeklap tussen hypotheekbanken?
Lees ook:Banken houden hypotheekrentes hoog
Lees ook:Te hoge winsten op hypotheken
Lees ook:Consumentenbond wil actie minister
Lees ook:Welnee, we zijn niet te duur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.