Moeten wij nou extra gaan betalen?

ING-voorman Hans Hagenaars heeft geroepen dat alle huizenbezitters een bedrag zouden moeten betalen voor het vlot trekken van de woningmarkt. Hop, allemaal een paar honderd euro in een noodfonds. Wat moeten we daar nou weer van vinden?

Ik hink een beetje op twee gedachten. Aan de ene kant: ach, als onze bijdrage van € 200 echt zou kunnen helpen – waarom niet? We hebben dan met alle huizenbezitters bij elkaar wel een noodfonds van een miljard euro. Daarmee kunnen natuurlijk mooie dingen gedaan worden.

Maar dan. Wat gaat er dan met dat geld gebeuren? Daar is Nederland het natuurlijk nooit over eens. Wie gaat dat beslissen dan? Een premie van € 10.000 voor starters, roept ING. Nou, daar heb ik dan wel weer wat moeite mee. Waarom moeten wij met z’n allen geld bij elkaar gaan sprokkelen om het starters makkelijker te maken?

Daar kunnen de banken dan beter zelf een bijdrage voor leveren. Met een lagere hypotheekrente bijvoorbeeld. Of dan toch maar hogere hypotheken?

Of de politiek. Door starters misschien wat extra fiscale voordelen te geven. Een cadeautje uit de zak van iedereen die een eigen huis heeft vind ik wat raar eigenlijk.

Misschien moet je de premie niet aan starters geven, maar aan doorstromers die hun huis verkopen. Dus niet aan de kopers, maar aan de verkopers. Die hebben immers het probleem van de restschuld. Starters moeten er in mijn ogen gewoon aan wennen dat de markt nu is zoals die is.

Lees ook:Rabobank zegt: huizenprijs blijft stijgen!
Lees ook:Geld verdienen met wisseltruc
Lees ook:Toch weer hogere hypotheek mogelijk
Lees ook:Tijdelijk voordeel dan maar
Lees ook:Rumoer over restschuld

0 reacties op “Moeten wij nou extra gaan betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.