Waar let je op bij het vergelijken van hypotheken?

Veel huizenkopers dienen een hypotheek af te sluiten voor het kopen van een huis. Waar dien je nu allemaal op letten bij het vergelijken van een hypotheek? Hieronder zullen we je een aantal tips geven.

De aflossingsvorm van de hypotheek
Ben je al in het bezit van een huis met een hypotheek en ga je verhuizen? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om bij een nieuwe aanbieder je huidige aflosvorm te behouden. Als starter kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je je hypotheek aflost. Het is mogelijk om je hypotheek annuitaire of lineaire af te lossen.

Hoeveel kun je lenen?
Online vind je meerdere rekentools om een inschatting van je maximale hypotheek te berekenen. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan:

  • Welke woning je kiest. Het begint allemaal met het aankoopbedrag van je nieuwe woning. Daarnaast heb je nog kosten koper en eventuele verbouw- en opknapkosten. Deze kosten dienen allemaal gefinancierd worden. De maximale hypotheek kan niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Eigen spaargeld komt hierbij wel van pas.
  • Hoe hoog je inkomen is. Hoe meer geld je verdient, des te meer geld je kunt lenen voor de aankoop van een woning. Voor mensen in vaste loondienst is het relatief makkelijker om een hypotheek te krijgen, dan startende zzp’ers/ondernemers. Een hypotheek is een verplichting voor de lange termijn. Het is belangrijk voor de bank dat je deze financiële verplichting in de toekomst na kan komen.
  • Of je schulden hebt. Persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en andere schulden hebben invloed op de hoogte van de hypotheek. Tevens wordt er ook gekeken naar het terugbetalingsgedrag van eerdere schulden. Oftewel de vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’ wordt ook bepaald door eventuele schulden. Om op basis van jouw situatie een persoonlijk advies te krijgen, is het verstandig een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekrente
De hypotheekrente is voor veel nieuwe huiskopers een hele, zo niet de belangrijkste, factor. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger de maandelijkse woonlasten. De rentevaste periode is een belangrijke factor voor het bepalen van het rentepercentage. Over het algemeen geldt wanneer je je de hypotheekrente korter vastzet, de hypotheekrente lager is.

De hypotheek vervroegd aflossen
Het kan zijn dat de hypotheekverstrekker een boete oplegt bij tussentijds extra aflossen. Een boete kan je opgelegd krijgen als de rentevaste periode nog niet is verstreken en niet wordt voldaan aan een geldige reden van aflossing. Daarnaast maakt het extra aflossen je hypotheek niet automatisch voordeliger. Zo genieten huisbezitters in een lager belastingtarief van meer voordeel bij vervroegd aflossen, dan huisbezitters in een hoger belastingtarief.

Geldigheidsduur offerte
Een hypotheekofferte is een beperkte tijd geldig. Let goed dus op de datum van de hypotheekofferte tijdens de overdrachtsdatum. Zo voorkom je dat je wordt geconfronteerd met hogere maandlasten. Het kan zijn dat een hypotheekverstrekker kosten in rekening brengt voor het verlengen van de hypotheekofferte.

Risico’s
Vergeet je niet te verdiepen in risico’s als arbeidsongeschiktheid, scheiding, of andere factoren die van invloed zijn op het betalen van de maandelijkse woonlasten, waarbij je uiteindelijk de hypotheek niet meer kunt betalen.

Bijkomende kosten
Vergeet naast de kosten van je hypotheek, de kosten van je financieel adviseur en notaris niet. Naast het vergelijken van je hypotheekrente kun je ook geld besparen door adviseurs en notarissen te vergelijken. De kosten voor je adviseur en notaris zijn wel aftrekbaar van de belasting.

Een hypotheek is een grote financiële verplichting. Het loont om jezelf goed te oriënteren en laten informeren. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van je financiële situatie. Voor meer informatie over hypotheken ga naar de website van NIBC Direct.

Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Lees ook:Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking
Lees ook:Extra aflossen niet alleen maar gunstig
Lees ook:Hypotheek hoger inschrijven: doen!
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.