Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking

Voor Geld.nl heb ik een artikel geschreven over de invloed van schulden op een hypotheek. Door een lening wordt het bedrag dat u kunt besteden aan woonlasten sterk verlaagd.

Voordat de bank een hypothecaire lening gaat verstrekken, zal deze eerst nagaan in hoeverre er voldoende financiële ruimte is om de woonlasten te kunnen dragen. Om inzicht hierin te krijgen zal via het BKR in Tiel uw gegevens opgevraagd worden. Vaak blijken er meer schulden geregistreerd te zijn dan vooraf verwacht door consumenten. Dat is ook niet vreemd want een mogelijkheid om rood te staan op de betaalrekening is ook een vorm van krediet. Hetzelfde geldt voor een uitgestelde betaling. Zelfs als u geen renteverplichtingen hebt.

Eerst schuld aflossen, daarna hypothecaire lening afsluiten
In de praktijk zal het vaak noodzakelijk zijn om lopende schulden eerst af te lossen voordat er een hypothecaire lening kan worden aangevraagd. Stel, u hebt nog een doorlopend krediet met een schuld van €1.000. De lening is afgesloten met een limietbedrag van €10.000. Voor het bepalen van de lasten uit de lening wordt uitgegaan van een lening ter hoogte van de hoofdsom. De werkelijke hoogte van de huidige schuld doet niet ter zake.

Door de lening volledig terug te betalen en de lening te beëindigen zal de lening pas geen invloed meer hebben op een nieuw af te sluiten hypothecaire lening.

Lees ook:Nieuwe hypotheekregels zijn niet uit te leggen
Lees ook:Leningen meefinancieren in hypotheek
Lees ook:Hoe werkt het WOZ krediet?
Lees ook:Hypotheek afsluiten? Weet wat de mogelijkheden zijn
Lees ook:Extra investeren in je huis met de juiste lening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.