Hypotheek hoger inschrijven: doen!

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je niet alleen naar je huidige situatie kijken, maar ook naar de toekomst. Een hypotheek sluit je voor een lange periode af. Het is handig als je daarom rekening houdt met een aantal dingen die in die lange periode kunnen gebeuren.

Zo kun je over een aantal jaar extra geld nodig hebben. Voor een verbouwing bijvoorbeeld. Dat wil je dan het liefst met zo weinig mogelijk kosten beschikbaar krijgen.

Door de hypotheek bij het afsluiten hoger te laten inschrijven door de notaris kun je een stuk van die kosten besparen. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je naar de notaris, die de afspraken rondom die hypotheek vastlegt in een hypotheekakte. Eén van de gegevens in die akte is het bedrag waarop de bank maximaal recht krijgt. Wanneer dit bedrag hoger gesteld wordt dan het bedrag dat je nu werkelijk leent, is er ruimte om de hypotheek later te verhogen zonder dat er een nieuwe akte nodig is. Dat noemt men “onderhands verhogen”.

Op het moment dat de hypotheek onderhands verhoogd moet worden, geldt dat voor de bank als gewone hypotheekaanvraag. Het inkomen moet voldoende zijn en de waarde van de woning ook. Je betaalt gewoon afsluitkosten en moet eventueel de woning laten taxeren. Maar je hoeft niet meer naar de notaris en dat scheelt honderden euro’s. Bij een notaris die de kosten van de hypotheekakte laat afhangen van het hypotheekbedrag (wat ik nog steeds niet logisch vindt) kost het hoger inschrijven iets meer, maar dat is tientjeswerk.

Kortom: als er ook maar enige kans is dat je in de toekomst je hypotheek wilt verhogen, dan is het slim om de hypotheek voor een goed bedrag hoger te laten inschrijven.

Lees ook:Notaris gestopt – waar is mijn akte?
Lees ook:Notaris voor second opinion hypotheek?
Lees ook:Waarborgsom bij aankoop woning verzekeren?
Lees ook:Hypotheek lager inschrijven?
Lees ook:Weer die volmacht

7 reacties op “Hypotheek hoger inschrijven: doen!

 1. Romeo

  Hoger inschrijven hebben wij ook gedaan, altijd handig, zo hebben wij al een keer notariskosten uitgespaard bij oversluiting. Toppie site overigens Ann!!
  Kus Ro
  xxx

    /   Beantwoorden  / 
 2. Patrick

  2 kleine kanttekeningen:

  Je bent voor de extra lening wel gebonden aan dezelfde bank. Deze kan dus een rente rekenen die niet marktconform is.

  Als je toch naar een andere bank wil voor de extra lening, dan zal deze bank vaak eisen dat eerst weer de hogere inschrijving van de 1e hypotheek wordt teruggebracht tot het leningbedrag. Moet je toch weer extra notariskosten maken.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Cenda

  Onlangs wilden wij onze hogere inschrijving laten uitkeren. In 2006 geregeld in 2009 dus opnemen.
  Maar dit bleek niet meer te kunnen, omdat de regels veranderd zijn sinds 1-1-2009. Men kijkt niet meer naar de overwaarde van het huis, slechts naar het inkomen.
  Mag de bank tevens hypotheek verstrekker dit nu zomaar weigeren?
  Wie weet hier meer van? Antwoord wordt zeer op prijs gesteld.
  Groet,
  Cenda

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke

   Hai Canda, dank voor je vraag. Het hoger inschrijven van je hypotheek betekent niet automatisch een recht om het geld te mogen opnemen. Op het moment dat je de hogere inschrijving wilt gebruiken om het geleende bedrag te verhogen wordt inderdaad niet alleen naar de waarde van de woning gekeken, maar ook naar het inkomen. Waar voorheen sommige banken nog een hypotheekmogelijkheid kenden zonder inkomenstoets, alleen op basis van de waarde van de woning, hebben die banken de regels nu aangescherpt. Hypotheken zonder inkomenstoets zijn steeds zeldzamer. Of de bank daadwerkelijk de extra lening wil verstrekken wordt op het moment van aanvragen beoordeeld. Dus op dat moment kun je inderdaad niet terugvallen op de acceptatieregels van het moment van hoger inschrijven.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cenda de Vries

    Beste Anneke,

    Dank voor je antwoord. Toch vraag ik me af of dit zomaar mag. De bank verandert immers nu eenzijdig een afspraak/contract. We zijn hier nooit van op de hoogte gesteld en hebben destijds wel meer kosten moeten gemaakt vanwege die hogere inschrijving.
    Er zal vast nog geen jurisprudentie over zijn, maar de afspraken destijds lijken me toch redelijk bindend? Er is ons ook destijds nooit verteld dat dit zomaar teruggedraaid kan worden.
    Groet,
    Cenda

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke

     De enige afspraak die je hebt gemaakt is het bedrag van hypothecaire inschrijving bij de notaris. Dat is iets anders dan het verstrekken van een lening. Dat het werkelijk afsluiten van extra leenbedrag op het moment van aanvragen getoetst wordt aan de dan geldende normen is niet meer dan normaal vind ik. Stel dat je nu werkloos bent, een hypotheek hebt van € 300.000 en een extra inschrijving van € 100.000. Dan kun je van een bank toch niet verwachten dat ze je die ton zomaar even meegeven? Dat is een risico dat ze – heel logisch – niet nemen.

     Een beetje adviseur had je dat destijds ook uitgelegd. Dat is in mijn ogen ook de enige die je dit misverstand kunt aanrekenen: de adviseur heeft je niet goed uitgelegd hoe het werkt.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Hypotheekshop Deventer

  Met de inschrijving wordt alleen het maximale verhaalsrecht van de bank vastgelegd. Als je in een hypotheekakte kijkt zul je altijd zien dat het bedrag van inschrijving veel hoger ligt dan het bedrag van de hypotheekschuld.

  Het verschil kan wel oplopen tot 40%. Stelregel is vaak dat er gerekend wordt met 6 maanden rente en aflossing.

  De hogere inschrijving komt daar bovenop zodat het verhaalsrecht van de bank op voorhand nog hoger ligt. Op die manier is er dus ruimte voor een extra opname zonder dat opnieuw het verhaalsrecht moet worden vastgelegd.

  Het advies om hoger in te schrijven is vaak goed bedoeld door de adviseur. Immers het scheelt een consument kosten wanneer hij op voorhand aangeeft dat er wellicht in de toekomst verbouwd gaat worden. Voor de adviseur maakt het geen verschil.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.