Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ben je op zoek naar een eerste huis om te kopen? Onderzoek dan altijd van te voren hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo voorkom je teleurstellingen als je je droomhuis hebt gevonden en de woning te duur blijkt te zijn. Weet jij wat je mogelijkheden voor de maximale hypotheek in 2016 zijn als je voor het eerst een huis koopt? En weet je wat die maximale hypotheek precies inhoudt? Ga eens praten met een onafhankelijke hypotheekadviseur. En zorg dat je voordat je op huizenjacht gaat precies weet hoeveel je straks kunt lenen.

Maximale hypotheek 2016
Je maximale hypotheek hangt af van je inkomen. Voor tweeverdieners is er in 2016 meer ruimte bij het krijgen van een hypotheek. Maar niet alleen je inkomen telt mee bij het bepalen van je maximale hypotheek. Ook de waarde van je nieuwe woning en de hypotheekrente spelen een rol.
Inkomen
Ieder jaar wordt bepaald hoeveel procent van je inkomen mag worden besteed aan hypotheeklasten. Dat worden ook wel de woonquotes genoemd. Deze woonquotes bepalen hoeveel hypotheek je maximaal mag opnemen.

Ga je een woning kopen samen met je partner? Dan kun je in 2016 meer hypotheek krijgen. Vanaf dit jaar telt het inkomen van je partner namelijk voor de helft mee bij het bepalen van je maximale hypotheek. Voorheen werd slechts een derde van het partnerinkomen meegeteld.

Waarde van de woning
Natuurlijk heeft ook de waarde van je woning invloed op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Je mag vanaf 2016 maximaal 102% van de waarde van het huis lenen. Dat is 1% minder dan vorig jaar. Nu kan er dus nog maar 2% extra worden geleend voor bijkomende kosten zoals taxatiekosten, overdrachtsbelasting, advieskosten en kosten voor de notaris. Deze bijkomende kosten zijn gemiddeld 6% van de koopsom van de woning. Je hebt dus meer eigen geld nodig om je woning te kopen.

Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek is in de hoogste belastingschijf iets beperkt vanaf 2016. Het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is in 2016 is 50,5%. Vorig jaar was dat 51%. Dit zal je dus vooral merken als je in de hoogste belastingschijf zit. Dan krijg je voor elke € 10.000 betaalde hypotheekrente dit jaar ongeveer € 50 minder terug van de Belastingdienst.

Hypotheekbedrag berekenen
Om erachter te komen hoeveel jouw maximale hypotheek precies is, kun je natuurlijk zelf aan de slag met allerlei online rekentools. Ook is het verstandig om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Bereid je goed voor zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Veel succes met het vinden en kopen van jouw droomwoning.

Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Lees ook:Strengere hypotheeknormen vanaf 2015
Lees ook:Vanaf 1 juli weer lastiger om een hypotheek krijgen
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente
Lees ook:Hypothekentaal: eigenwoningforfait

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.