Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis

Dit jaar is het nog mogelijk om maximaal €100.000 te schenken voor het aankopen van een eigen woning. De regeling is een groot succes. De NVM en werkgeversorganisaties pleiten voor een verlenging van de regeling.

De huizenmarkt is duidelijk aan het verbeteren de laatste maanden. Dit wordt mede veroorzaakt door de verruiming om belastingvrij te mogen schenken. Door de kinderen in één keer een groot bedrag te schenken is het kopen van een huis vaak toch mogelijk. Door extra geld kunnen starters zelf een deel van het aan te kopen huis financieren. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger om een hypotheek te krijgen.

De Belastingdienst had vooraf gerekend op ongeveer 20.000 belastingvrije schenkingen, maar per juni van dit jaar stond de teller al op 50.000. Waarschijnlijk gaat het per eind van dit jaar om het drievoudige van het aantal waarvan was uitgegaan. Dit is goed voor de huizenmarkt, maar de Fiscus loopt wel veel belastinggeld mis door het kosteloos overdragen van vermogen naar de kinderen. Aan de andere kant heeft het ook een voordeel. De hypotheekschulden vallen ook lager uit waardoor er minder geprofiteerd gaat worden van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Aanvulling: Het geld mag bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de woning te verbouwen of te verbeteren of zelfs om af te lossen. Ook bij het schenken aan anderen dan de kinderen geldt de verhoogde vrijstelling.

Lees ook:Veel extra aflossingen in 2014
Lees ook:Verruiming schenkingsmogelijkheden voor kopen huis
Lees ook:VVD wil eigenlijk van de hypotheekrenteaftrek af
Lees ook:Sterk stijgende vraag naar hypotheken
Lees ook:AFM keert bijna €1 miljoen aan korting op hypotheken uit

2 reacties op “Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis

 1. P. Muns

  Beste Juul,

  Goeie blog om de mogelijkheid van belastingvrij schenken nog eens onder de aandacht te brengen. Soms is het echter interessanter om i.p.v. te schenken, het geld te lenen aan de kinderen. Hypotheekadvies moet uitkomst geven…..

  Patrick Muns
  Erkend Hypotheekadviseur

    /   Beantwoorden  / 
  1. Juul Dijkhuis

   Bedankt P. Muns! Een nuttige toevoeging op mijn blog. Eigenlijk is het ook vreemd dat een familiehypotheek niet populair is op dit moment. De spaarrentes zijn namelijk zeer laag.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.