Geen boete meer bij aflossen hypotheek

Huiseigenaren met een hypotheek met daaraan een spaar- of beleggingspolis gekoppeld krijgen meer mogelijkheden. Er volgt nu nog een fiscale boete als deze verzekeringen binnen 15 jaren na het afsluiten worden afgekocht. Per 1 april vervalt de boete.

Deze hypotheken zijn veel afgesloten tot 2013. Per de einddatum van de hypotheek komt de opgebouwde waarde in de polis vrij. Met dit bedrag kan de hypotheek (deels) worden afbetaald.

Wat is het probleem?
Het kan aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld je spaar- of beleggingshypotheek over te sluiten naar een andere vorm. Een probleem ontstaat als de verzekering gekoppeld aan de hypotheek nog geen 15 jaar gelopen heeft. Deze kan namelijk niet afgekocht worden. Doe je dat wel? Dan volgt er een boete. Je moet belasting betalen over het rendement in de verzekering. Hierdoor zitten huiseigenaren vast in hun hypotheek. Binnenkort dus niet meer.

Ook extra aflossen wordt weer aantrekkelijk
Met een spaarhypotheek extra aflossen op de schuld wordt afgeraden. Op de einddatum van de hypotheek wordt de schuld namelijk afbetaald met de waarde in de spaarpolis. Als de uitkering uit de verzekering hoger is dan de hypotheekschuld, ontstaat er een probleem. Er is namelijk belasting verschuldigd over het meerdere. Dat is dus vanaf april niet meer het geval.

Goed nieuws voor huiseigenaren met een spaarhypotheek, beleggingshypotheek en een levenshypotheek.

Lees ook:Hypotheek al deels afbetaald? Mogelijk kan de hypotheekrente omlaag
Lees ook:Steeds meer extra aflossingen op de hypotheek
Lees ook:Advies bij verlengen rentevast periode
Lees ook:Welke verzekeringen moet je afsluiten naast je hypotheek?
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.