10 miljard euro aan extra aflossingen in 2016

Mede ingegeven door de lage rente van dit moment losten Nederlandse huiseigenaren in 2016 naar schatting 10 miljard euro extra af. Dat was ook te verwachten met de huidige lage spaarrente.

Door de lage spaarrente en inflatie wordt je spaargeld steeds minder waard. De rente gaat een keer weer stijgen, maar ondertussen zijn de spaarrentes al jaren zeer laag. In 2008 kwamen de spaarrentes nog boven de 5 procent uit, maar in de jaren die volgden is het snel gezakt. De hoogste spaarrente bedraagt nu 0,7 procent. De verschillen zijn zo klein dat overstappen naar een andere spaarbank eigenlijk niet meer loont. Spaarders moeten deze tijd gewoon uitzitten.

Is extra aflossen verstandig?

Als je 4 of 5 procent aan hypotheekrente betaalt, is het investeren van spaargeld natuurlijk een goede investering. Maar houd er wel rekening mee dat je geïnvesteerde euro’s niet weer terug kunt halen uit je huis. Een lagere hypotheekschuld is prettig, maar van overwaarde kun je niet leven. Toch is het een goede investering. In kleine stapjes verlaag je namelijk je maandlasten. Stel je maar eens voor hoeveel vrijheid je krijgt als de hypotheek volledig is afbetaald. Je kunt minder gaan werken en je houdt een spaarpot achter de hand.

Belasting op spaargeld voorkomen

Op 1 januari van ieder jaar kijkt de Belastingdienst hoe groot jouw spaarvermogen is. Voor iedere belastingplichtige geldt een vrijstelling van 25.000 euro. Over het meerdere ben je spaarbelasting verschuldigd. De hoogte van de heffing hangt af van je vermogen. Daar hebben ze een ingewikkelde formule voor bedacht, maar het komt op het volgende neer. Over je vermogen tot 100.000 euro boven de vrijstelling betaal je: 0,87 procent rente.

Je bezit bijvoorbeeld 100.000 euro. Dit bedrag mag je verminderen met de vrijstelling, dus blijft er 75.000 euro over. De heffing bedraagt 75.000 x 0,87 procent = 652,50 euro.

Extra aflossen is goed, het moet wel om geld gaan dat je op korte termijn niet meer nodig hebt.

Lees ook:Spaarrente naar nul – nu aflossen?
Lees ook:Meer aflossen, minder sparen
Lees ook:Voordelig schenken aan de kinderen
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:Weetje van de week: Aflossen kan verstandig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.