Flink sparen voor een lagere hypotheekrente

Kom je niet in aanmerking voor een NHG hypotheek omdat het huis meer kost dan €245.000? Er is een andere manier om de hypotheekrente te verlagen, namelijk door flink veel spaargeld mee te nemen.

Dit jaar kun je nog een hypotheek krijgen tot 101% van de waarde van het huis. Vanaf 2018 zijn hypotheken gemaximeerd op 100% van de waarde van het huis. Je moet nu al het overgrote deel van de aankoopkosten met spaargeld betalen, vanaf volgend jaar dus het volledige bedrag. Als je niet in aanmerking komt voor een NHG hypotheek, is er een andere manier om de hypotheekrente te drukken. Door het inbrengen van spaargeld zorg je ervoor dat banken minder risico’s lopen, en hierdoor krijg je korting.

Hoe bespaar je op de hypotheeklasten?
Banken werken met zogenaamde risico-opslagen voor hypotheken zonder NHG. Voor een hypotheek tot 75% van de executiewaarde van het huis betaal je bijvoorbeeld een lagere rente dan voor een hypotheek hoger dan 75% van de executiewaarde. Dit kan een verschil zijn van een paar tiende procentpunten aan hypotheekrente. Op een bedrag van een paar ton kan het een groot verschil zijn.

Wat is de executiewaarde van je huis?
De taxatiewaarde en de executiewaarde van je huis moet vastgesteld worden door een taxateur. Als je de taxatiewaarde weet, zijn er vuistregels om de executiewaarde te berekenen. Hoe dit wordt berekend kan per bank verschillen, maar de executiewaarde is bijvoorbeeld 90% van de getaxeerde marktwaarde.

Hoeveel spaargeld moet je meenemen voor een lagere hypotheekrente?
Stel, je koopt een huis met een marktwaarde van €260.000. Je wil spaargeld investeren zodat je onder de 75% van de executiewaarde komt. Hoeveel spaargeld moet je dan investeren?

€260.000 x 90% = €234.000 (executiewaarde)
75% van €234.000 = €175.500

Voor een lagere hypotheekrente moet je in dit geval aan spaargeld investeren: €260.000 – €175.500 = €84.500. In werkelijkheid nog meer, want de bijkomende kosten bij het kopen van een huis moet je ook nog bekostigen. In dit geval kun je gerust uitgaan van €15.000 aan bijkomende kosten.

Je hebt volgens deze berekening dus €99.500 aan spaargeld nodig. Dat is wel een behoorlijk groot bedrag.

Lees ook:Maximale hypotheek voor tweeverdieners omhoog
Lees ook:Geen lagere hypotheekrente? iPad kado!
Lees ook:10 miljard euro aan extra aflossingen in 2016
Lees ook:Wanneer is het slim om over te sluiten?
Lees ook:Florius verlaagt alleen voor NHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.