Hypotheek afsluiten in 2013 met huidige hypotheekrenteaftrek?

Het jaar vliegt voorbij, vooral in december. Voordat je het weet is het alweer 1 januari. En dan gaan de nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek in. Tenminste, zoals het er nu uitziet. Er wordt nog wel gevochten voor uitstel, maar of dat succes gaat hebben? Die datum heeft effect op de woningmarkt. Er worden nu opeens relatief veel huizen verkocht en hypotheken afgesloten. De banken kunnen de aanvragen van hypotheken gewoon niet meer aan.

Veel banken beperken hun activiteiten daarom nu tot aanvragen die gaan om daadwerkelijke woningaankopen. Oversluiten en omzetten is bij veel banken al niet meer rond te krijgen dit jaar. Eigenlijk gek, als je bedenkt dat er juist voor degenen die een woning hebben gekocht een overgangsregeling geldt. Die regeling stelt dat je nog wel onder de huidige regels een hypotheek kunt afsluiten in 2013, als je in 2012 een onherroepelijke koopovereenkomst afgesloten hebt. Dus eigenlijk zouden de mensen juist bij woningaankopen niet zo’n enorme haast moeten hebben. Tenminste… dat is natuurlijk niet helemaal waar… ze willen de boel wel rond hebben voordat de ontbindende voorwaarden verlopen. Als je nu een huis koopt, lijkt het me slim om voor die ontbindende voorwaarden een wat ruimere periode af te spreken dan gebruikelijk. Zodat je de tijd hebt om de financiering rond te maken. Je kunt – als je een huis koopt – dus nog best een hypotheek afsluiten in 2013. En dan toch de hypotheekrente over een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek voor 30 jaar aftrekken in je belastingaangifte.

Hoe anders is het voor de omzettingen. Ik heb nog geen berichten gehoord over een verlengde mogelijkheid om die omzettingen te regelen. Van box 3 naar box 1 bijvoorbeeld. Of voor extra stortingen waarmee je het eindkapitaal van de polis bij je spaarhypotheek, je beleggingspolis, je beleggingsrekening,of je bankspaarrekening wilt verhogen. Dat zijn allemaal dingen die onder het nieuwe regime niet meer mogen. Terwijl je met zo’n verhoogd eindkapitaal uiteindelijk wel zorgt voor meer aflossing. En dus een lagere restschuld. En dus minder risico. Daar zou de politiek toch niet op tegen moeten zijn? Ik ben het wel met de VEH eens dat de tijd om dit rond te maken nu wel heel kort is. Helemaal als de banken het niet meer kunnen verwerken voor 1 januari 2013!

Lees ook:Hypotheek zonder NHG is kostbaar
Lees ook:Flink meer hypotheken afgesloten in december
Lees ook:Lopende aanvragen om hypotheek om te zetten
Lees ook:WW-verzekering bij bestaande hypotheek
Lees ook:Ja! We krijgen uitstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.