Meer aflossen, minder sparen

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hebben Nederlanders is het afgelopen jaar in totaal voor €4 miljard aan spaargeld opgenomen. Een groot deel van dit geld is gebruikt om de hypotheek extra af te lossen.

De belangrijkste motivatie om dit te doen zijn de zeer lage spaarrentes. Gemiddeld wordt er over spaargeld een spaarrente verstrekt van 1,37%. De hypotheekrente is op dit moment ook laag, maar gemiddeld blijken huiseigenaren nog steeds 4,47% aan hypotheekrente te betalen. Spaargeld steken in de hypotheek is uitgaande van deze percentages verstandig op de korte termijn.

Wat volgens mij ook meespeelt in de gewijzigde houding van Nederlanders. Tot 2008 was het gebruikelijk om de hypotheekschuld maximaal te houden. De hypotheekrente is namelijk toch aftrekbaar. Deze denkwijze is langzaam aan het veranderen omdat de regeling van de hypotheekrenteaftrek in stapjes aan het versoberen is. Ook de sterk gedaalde huizenprijzen spelen hierbij een belangrijke rol. Voor steeds meer huiseigenaren wordt het duidelijk dat het juist niet slim is om de hypotheekschuld maximaal te houden.

Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:Extra aflossen – Hoe doe je dat?
Lees ook:Huis kopen steeds interessanter
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd
Lees ook:ABN Amro verruimd mogelijkheden om restschulden te financieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.