Ja! We krijgen uitstel!

Nou, dat is in ieder geval geregeld. Als je jouw aflossingsvrije hypotheek(deel) wilt omzetten naar bijvoorbeeld een spaarhypotheek, hoeft dat niet vóór 1 januari 2013 rond te zijn. Je krijgt daarvoor de tijd tot 1 april 2013. Erg prettig en volkomen terecht.

Gisteren heeft minister Stef Blok van Financiën dit aan de Eerste Kamer laten weten. Gelukkig maar, want de meeste banken konden zo’n verzoek helemaal niet meer verwerken voor de jaarwisseling. Terwijl het een behoorlijk nadeel oplevert als je wel wilt omzetten – maar dat niet meer lukt.

Waar gaat het eigenlijk om? Is de hypotheekrente over een aflossingsvrije hypotheek dan niet meer aftrekbaar straks? Jawel, dat wel, voor bestaande hypotheken blijven gewoon de oude regels gelden voor de hypotheekrenteaftrek. Dus ook voor de aflossingsvrije hypotheek. Alleen gaan de regels rondom het opbouwen van kapitaal voor later oplossen wel ernstig wijzigen. Daarvoor hebben we nu nog de fiscale voordelen van de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW, de spaarhypotheek of hypotheek met beleggingspolis) en banksparen: de Spaarrekening Eigen Woning (SEW, de bankspaarrekening) en het Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW, de beleggingsrekening). Daar kunnen straks geen nieuwe meer van afgesloten worden. En oude kunnen niet verhoogd worden. Ofwel: je kunt niet met fiscale hulp (extra) kapitaal opbouwen om af te lossen in de toekomst. Want ze willen liever dat je echt gaat aflossen, met een annuïteitenhypotheek of zelfs een lineaire hypotheek.

Wat is het belastingvoordeel van die KEW, SEW en BEW? Nou, dat het geld fiscaal ‘in box 1‘ zit. Dat betekent dat je er in box 3 geen belasting over hoeft te betalen (1,2% aan vermogensrendementsheffing voor zover je boven de vrijstelling uitkomt). In box 1 betaal je er tijdens de looptijd ook geen belasting over. En aan het eind van de looptijd, als het geld vrijkomt en je aan de voorwaarden voldoet, krijg je een behoorlijke vrijstelling. Die staat nu op €154.000 per persoon bij een looptijd van 20 jaar of meer. Dat is voor een echtpaar dus € 308.000, wat je dan belastingvrij kunt sparen.

Je kunt straks dus niet alleen geen nieuwe spaarhypotheek of bankspaarhypotheek meer afsluiten, maar ook niet meer extra storten in/op een polis of bankspaarrekening die je al hebt. Jammer, want dat pakt vaak veel gunstiger uit dan aflossen op je hypotheek.

Goed, we hebben dus uitstel tot 1 april 2013. Dat betekent dat je in ieder geval nog even goed kunt overwegen wat je wilt met je hypotheek, en wat in jouw situatie het beste zal zijn. Een extra maximale storting kan dus in 2013 nog wel een keer. Ga daar zeker mee aan de slag met een adviseur – het kan je veel opleveren!

Lees ook:Verwarring over spaarhypotheek in 2013
Lees ook:Kun je nog wel extra storten in 2013?
Lees ook:Veel hypotheken zijn omgezet
Lees ook:Kennis van aflossingsvrije hypotheken?
Lees ook:Weetje van de week: Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.