Verruiming schenkingsmogelijkheden voor kopen huis

U mag nu onder voorwaarden maximaal €51.407 schenken aan uw kinderen. Eén van de voorwaarden is dat het geld gebruikt gaat worden voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Per 2014 wordt het schenkingsbedrag verhoogd naar €100.000.


Het kabinet is plannetjes aan het smeden voor Prinsjesdag. Ze gaan proberen om ons aan te zetten om spaargeld uit te geven. Als ook de huizenmarkt hiermee weer op gang kan worden gebracht zou dat meegenomen zijn. Door het schenkingsbedrag te verhogen hopen ze ouders met een besteedbaar vermogen te stimuleren om te schenken. Zal een dergelijke maatregel het verschil gaan maken? Ik denk het niet.

Ten eerste zou ik liever kiezen voor het verstrekken van een lening aan mijn kind voor het kopen van een huis. Uiteindelijk wel met de gedachte om het bedrag te schenken, maar door uit te lenen is er nog fiscaal voordeel te behalen. Ten tweede verwacht ik niet dat door de verruiming ouders nu massaal gaan kiezen voor het verstrekken van een schenking.

Waarschijnlijk hebben zij het door laten rekenen, maar ik zie de toegevoegde waarde niet. Volgens het CBS zijn er 2,7 miljoen huishoudens met een spaarkapitaal boven de €100.000, maar dat wil niet zeggen dat ze nu in actie gaan komen door de geringe verruiming van het fiscaal voordeel.

Lees ook:Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis
Lees ook:Veel extra aflossingen in 2014
Lees ook:Hypotheekrente vooruit betalen
Lees ook:Maximale hypotheek voor tweeverdieners omhoog
Lees ook:Voordelig schenken aan de kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.