Verwarring over spaarhypotheek in 2013

Eerder deze week heeft een bericht van Vereniging Eigen Huis voor de nodige verwarring gezorgd. De pers had het niet helemaal goed begrepen. En dus niet goed verwoord. Dat gaf enige vorm van paniek. Waar ging het om? 

Eigenlijk om de hypotheekrenteaftrek voor de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek. Eigen Huis deed een oproep aan de politiek, om huizenbezitters wat langer de kans te geven om hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een spaar- of bankspaarhypotheek. Nu kan dat nog maar tot 1 januari 2013. Daarna is het niet meer mogelijk om je aflosvrije hypotheek fiscaal gunstig om te zetten.

Hoe zit het? Nou, dat de hypotheekrente over nieuwe hypotheken per 2013 alleen nog maar afgetrokken kan worden als het een annuïteitenhypotheek (of lineaire hypotheek) is, dat weten wel. En ook dat de hypotheekrente over bestaande aflossingsvrije hypotheken gewoon fiscaal aftrekbaar blijft. Tot zover niets aan de hand.

Maarrr….wie weet, kom je in de komende jaren tot de conclusie dat jouw aflossingsvrije deel toch wat erg hoog is. Bijvoorbeeld doordat de huizenprijzen verder dalen. Of omdat je inziet dat jouw inkomen tijdens je oude dag minder is dan je gedacht had. Dat je daarom toch een groter deel van je hypotheek wilt aflossen dan je oorspronkelijk had gepland. Dan is het een goed idee om het deel (bank)spaarhypotheek te verhogen, en de aflossingsvrije hypotheek te verlagen. Gewoon een stukje omzetten. Want de spaarhypotheek is fiscaal gunstig. Kun je kapitaal opbouwen om af te lossen, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen.

Wat niet iedereen helder voor ogen heeft, is dat die omzetting na 1 januari 2013 niet meer kan. Tenminste niet fiscaal gunstig. Natuurlijk mag je best extra kapitaal opbouwen om een groter deel van je hypotheek te kunnen aflossen. Alleen kan dat niet meer belastingvrij. Je gaat over dat kapitaal dan gewoon belasting betalen in box 3, de vermogensrendementsheffing.

Het ligt in dezelfde lijn als de waarschuwing over het verhuizen van een polis van box 3 naar box 1. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar kan wel behoorlijke financiële gevolgen hebben.

Maar lang niet iedereen heeft dat goed in beeld. Bovendien is de tijd tot 1 januari nog maar erg kort: banken en verzekeraars zijn niet zo snel in dit soort administratieve verwerking. Daarom roept Eigen Huis de politiek op om de huizenbezitters tot 1 juni 2013 de kans te geven om zo’n omzetting te regelen. Daar verliest de schatkist niets mee, terwijl dan waarschijnlijk meer mensen kiezen voor extra opbouw. En dat is wat de politiek graag wil toch? Dat we minder risico lopen?

Ik vind het een goed idee van Eigen Huis. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer pas vorige week de nieuwe hypotheekregels echt goedgekeurd, dus dan is het gewoon te kort. Zoals VEH zegt: huizenbezitters zijn dan de dupe van late besluitvorming.

Lees ook:Ja! We krijgen uitstel!
Lees ook:Lage hypotheekrente is onvoordelig voor spaarhypotheken
Lees ook:Sneuvelt aftrek hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek: hoe lang nog?
Lees ook:Hypotheek aflossen of bijstorten?

4 reacties op “Verwarring over spaarhypotheek in 2013

 1. Stijn

  Op 28 september 2012 hebben wij een koopcontract getekend voor een nieuwbouwwoning. De bouwvergunning wordt waarschijnlijk medio maart 2013 verleend. Per 1 januari 2013 veranderen de hypotheekregels in Nederland. Hebben wij recht op de oude voorwaarden als we de hypotheek in 2013 afsluiten?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Merel

  Ook wij hebben een voorlopig koopcontract getekend (met gebruikelijke onbindende voorwaarden en voorwaarde tot woonbestemming)voor een huis met agrische woonbestemming. Bestemmingswijziging is ingezet door verkopende partij,gemeente heeft positief geadviseerd, procedure is uiterlijk het eerste halfjaar van 2013 rond.
  De rabobank echter beweert dat deze akte niet onder de overgangsregeling valt aangezien er een opschortende voorwaarde in zit (woonbestemming), dit ndanks dat wij geen invloed in deze voorwaarde hebben. Hebben ze gelijk?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Marcel

  Jammer dat de omzetting niet meer van toepassing is. Had ik toch nog wel graag gezien in mijn situatie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.