Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten

Nederlanders kiezen massaal voor een langere rentevast periode van 11 tot 20 jaren. Van de huidige lage rente kan nu op lange termijn geprofiteerd worden.

In vergelijking met het jaar 2012 kiezen twee keer zoveel huiseigenaren voor een lange rentevast periode. In 2012 koos nog 1 op de 6 huiseigenaren voor een rentevast periode van 11 tot 20 jaar vast. In 2014 is dit aantal gestegen naar 1 op de 3. Je kunt je hypotheekrente nu al vastzetten voor een periode van 20 jaar tegen 4,1%. De rente vastzetten voor een periode van 10 jaar of 5 jaar is juist minder populair geworden.

De hypotheekrente is nu zo laag dat je de rente nu voor 20 jaar vast kunt zetten tegen een percentage dat normaal gesproken wordt gevraagd voor een rentevast periode van 10 jaar.

Is het slim om te kiezen voor 20 jaar vast?
De hypotheekrente is op dit moment dermate laag dat je een verdere (sterke) verlaging niet hoeft te verwachten. In het geval de hypotheekrente de komende jaren stabiel blijft of licht stijgt, kun je beter kiezen voor een kortere periode. De hypotheekrente voor 5 jaar bedraagt op dit moment namelijk maar (vanaf) 2,4%. Als de rente de komende jaren sterk gaat stijgen, is het beter om te kiezen voor een lange periode.

Niemand weet hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Kiezen voor zekerheid voor een lange periode lijkt nu wel zeer aantrekkelijk. Op deze manier ben je verzekerd van een lage rente voor een lange periode.

Lees ook:Hypotheekrente kort vastzetten? Of juist lang vastzetten?
Lees ook:Hypotheekrente op laagste stand ooit?
Lees ook:Heeft jouw hypotheek een verhuisregeling? Zet de rente lang vast!
Lees ook:Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?
Lees ook:Is hypotheekrente laag? Vraag een nieuw rentevoorstel aan

3 reacties op “Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten

 1. josk

  De banken vragen nog steeds woekerrentes.
  Hopen dat er meer concurrentie komt.
  Beter zou zijn dat iedereen kan meeliften op de euribor-rente.
  De maandelijkse euribor en dan een opslag van bijvoorbeeld 100,00 euro per maand voor de administratieve kosten van de bank.
  (Ik walg van procentuele salarisverhogingen en procentuele opslagkosten)

    /   Beantwoorden  / 
 2. H.Berekenen

  Je hebt nu al 20 jaar vast voor 4,2%. Dit is echt super laag. Zelf heb ik 10 jaar nu voor 3,4% rente. Wat natuurlijk heel voordelig is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. P. Muns

  ….voor starters daarom een geweldig moment om in te stappen. 20 jaar vaste hypotheekrente voor 4,0% met NHG en vraagprijzen die wellicht op de bodem zitten. Of een jaartje aankijken met een rente van 2,3% en daarna langer vastzetten. Een goed hypotheekadvies geeft je duidelijkheid.
  Patrick Muns
  Erkend Hypotheekadviseur

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.