1,4 miljoen of 800.000 huizen onder water?

Hoeveel huizen staan er onder water? In de media wordt vaak gesproken over 800.000, maar het CBS komt met een veel hoger aantal. Het CBS meldt op haar website namelijk dat het aantal sterk is gezakt, maar het zou nog steeds om 1,4 miljoen huizen gaan.

Begin dit jaar stond een derde van de koophuizen volgens het CBS onder water, terwijl in 2006 nog maar 12,5 procent. Door de sterke daling van de huizenprijzen in de jaren vanaf 2008 is dat te verklaren, maar hoeveel huizen staan er nu werkelijk onder water?

Het grote verschil in aantallen wordt veroorzaakt, doordat het CBS bijvoorbeeld geen rekening houdt met aan de hypotheek gekoppelde polissen en bankspaarrekeningen. Het CBS kijkt dus puur naar de hoogte van de hypotheek en de waarde van huizen. Dit is wel erg kort door de bocht. Hierin zitten namelijk ook spaarhypotheken waarvan bijvoorbeeld al 90 procent van de hypotheekschuld aan waarde in opgebouwd is.

Het CBS onderkent dit ook. Zij gaan nog onderzoeken hoeveel huizen er onder water staan als de waardeopbouw in polissen en op rekeningen wel is meegeteld.

Vooral huiseigenaren tussen 30 en 35 jaar staan onder water
Huiseigenaren tot 35 jaar hebben het meeste last van de sterke daling van de huizenprijzen. Zij hebben hun huis namelijk vaak gekocht in de dure periode. Ook gaat het vaak om naar verhouding zeer hoge hypotheekbedragen. Tot een paar jaar geleden waren banken nog bereid om grotere bedragen uit te lenen op basis van het inkomen.

Nu maar even wachten op de juiste cijfers van het CBS, waarbij ook de waardeopbouw is meegerekend.

Lees ook:In 2020 staan er nog steeds 350.000 huizen onder water
Lees ook:Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis
Lees ook:33% van de verkochte huizen zijn met verlies verkocht
Lees ook:Jonge huiseigenaren hebben meeste last van gedaalde huizenprijzen
Lees ook:Help! Mijn huis verzuipt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.