In 2020 staan er nog steeds 350.000 huizen onder water

Het gaat alweer wat beter met de huizenmarkt, maar de periode van herstel duurt nog lang. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zal per 2020 nog steeds 250.000 tot 350.000 huizen onder water staan. Deze huizen zijn dus niet te verkopen zonder er een restschuld aan over te houden.

Deze verwachting heeft DNB gebaseerd op een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen met 2 tot 3 procent. De huizenprijzen zijn in de periode vanaf 2008 sterk gedaald. In kleine stapjes zal herstel optreden, maar veel huiseigenaren moeten nog lang op de blaren zitten.

Huiseigenaren tussen 30 en 40 jaar zijn vooral getroffen
Deze groep huiseigenaren hebben hun huidige woning in veel gevallen gekocht in de jaren dat de huizenprijzen aan het pieken waren. De gemiddelde huizenprijzen waren op een topniveau in 2008. Gerekend over het eerste kwartaal van 2015 was de hypotheek voor huiseigenaren tussen 30 en 40 jaar in 61 procent van de gevallen hoger dan de waarde van het huis. Het kan gaan om een restschuld van een paar duizend euro, maar vaak gaat het om tienduizenden euro’s.

Extra aflossen om de problemen te verkleinen
Door extra af te lossen kan een eigen huis weer verkoopbaar worden, maar voor veel gezinnen zal dit een lastige opgave zijn. De huizen zijn in economisch betere tijden gekocht. Door de neerwaartse economie hebben gezinnen minder te besteden gekregen. Hierdoor is extra aflossen vaak niet aan de orde.

Huiseigenaren waarvan het huis onder water staat, en die niet extra af kunnen lossen, moeten de tijd gewoon uitzitten. Uiteindelijk wordt het probleem verholpen, maar er zal veel tijd overheen gaan.

Lees ook:Gemiddelde restschuld 2012: €60.000
Lees ook:1,4 miljoen of 800.000 huizen onder water?
Lees ook:Aflossen op de hypotheek steeds populairder
Lees ook:Jonge huiseigenaren hebben meeste last van gedaalde huizenprijzen
Lees ook:Extra aflossen – Hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.