Waarde woning als oudedagsvoorziening?

Het schijnt dat een behoorlijk aantal mensen, met name ondernemers en zzp-ers, de waarde van hun woning als hun oudedagsvoorziening zien. Op zich is dat geen vreemd uitgangspunt, veel mensen hebben immers een flinke overwaarde in hun huis zitten. Dat geld kun je natuurlijk gaan gebruiken om later van te leven. Er zit alleen wel een onzekerheid in: wat nou als de waarde van je huis op het moment dat je ervan wilt gaan leven helemaal zo hoog niet is? Of als het erg lastig blijkt de overwaarde ook daadwerkelijk te verzilveren?

De afgelopen jaren speelden dat soort vragen niet. Met de onzekere woningmarkt van dit moment is het opeens wel een issue. Je kunt de overwaarde tegen de tijd dat met pensioen gaat op twee manieren verzilveren: door de woning te verkopen of door een hypotheek te nemen om de overwaarde uit de stenen te halen. Als de verkoopwaarde van de woning drastisch is gedaald zal het wellicht niet mogelijk zijn om het bedrag dat je voor ogen had eruit te halen. Omdat je bij verkoop veel minder voor de woning krijgt, of omdat de maximaal te krijgen hypotheek veel lager is dan je had gedacht.

In dat kader is het misschien toch verstandig om uitgangspunten even te herzien. Is de eigen woning wel een verstandige keuze voor de oudedagsvoorziening? Of doe je er verstandiger aan toch (ook) een kapitaal te vormen buiten de woning? Op een eenvoudige spaarrekening, in beleggingen, in een lijfrentepolis of met banksparen. Ook hierbij moet je natuurlijk uitkijken dat de opbrengst niet zal tegenvallen: bij beleggingen of een polis/bankspaarproduct dat daarop gebaseerd is. De vraag is maar hoeveel zekerheid je nodig hebt.

Lees ook:Vooral ouderen hebben een aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Kun je nog wel je huis opeten?
Lees ook:Wat kan ik met de overwaarde in mijn huis doen?
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente
Lees ook:Als je er nou geen verstand van hebt…

0 reacties op “Waarde woning als oudedagsvoorziening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.